7 г. по-късно експертиза показва: Косъмът върху ножа не е на убития в Борисовата градина Георги Игнатов

Прокуратурата поиска 9 г. затвор за подсъдимия Йоан Матев

OFFNews 25 октомври 2022 в 13:31 5847 1

Матев

Снимка Архив

Йоан Матев

Намереният върху ножа косъм не е на убития в Борисовата градина Георги Игнатов, показва ДНК експертизата, приета от Софийския апелативен съд седем години по-късно. 

Ученикът Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., след като е бил намушкан с нож. От записи на камери се виждаше как младеж напуска мястото на инцидента тичешком, но самоличността му не бе установена веднага. Това става 2 г. по-късно, Йоан Матев бе разпознат и от съучениците си. Брат му Марсел Матев даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, но после отказа да свидетелства. Той обяви, бе Йоан е тормозен психически и физически, а полицаите му показали къде е скрит ножът.

В края на 2017 г. прокуратурата внесе обвинителен акт. Деянието бе квалифицирано като извършено "по особено мъчителен за жертвата начин". Игнатов е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Матев отрече пред съда да е извършил това, в което го обвиняват, и обясни, че е разбрал за убийството от медиите и социалните мрежи.

Миналата година Софийският градски съд оправда Йоан Матев заради липсата на достатъчно преки доказателства. Прокуратурата обжалва, защото намери, че присъдата е неправилна и че събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори и др., сочат по безспорен начин авторството на деянието.

В хода на разследването е установен начинът на извършването му, открито е оръжието на престъплението, което съответства на нанесеното травматично увреждане, вследствие на което е настъпила смъртта на Георги Игнатов - тогава на 15 г.

Държавното обвинение счита, че въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда за извършеното тежко умишлено престъпление е максимално допустимата по закон в този случай - 12 г. лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието подсъдимият е бил непълнолетен.

Днес прокурорът отново поиска отмяна на оправдателната първоинстанционна присъда на Матев и налагане на ефективно наказание - 9 г. затвор. Ефективна присъда и отмяна на оправдателната поиска и защитата на пострадалото семейство на Георги. Адвокатът на роднините настоя, ако съдът осъди Матев, да измени наложената му в момента мярка за неотклонение "подписка" в "задържане под стража".

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Матев, твърди недоказаност на обвинението и настоява за потвърждаване на оправдателната присъда.

Очаква се съдът да се произнесе по-късно днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

28.10 2022 в 10:33

Не мога да разбера кой носи отговорност за разкриването на убийстото?
Ако не е Матев, защо му разбиват живота и кой е убиецът? Ако е Матев, да го докажат и да го осъдят!
Некадърни ли са или са подкупни?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков