Административният съд в София се оплака от недостиг на зали и стари компютри

OFFNews 16 февруари 2016 в 15:40 2880 2

Недостатъчно на брой зали и работни помещения и морално остарели компютри затрудняват работата на Административния съд София - град (АССГ) . Това става ясно от доклада на председателя на съда Радостин Радков пред общото събрание на съдиите.

И през 2015 г. АССГ остава най-натовареният сред административните съдилища в страната. Като първа инстанция то разглежда едни от най-тежките административно-правни спорове. Според председателя на съда, въпреки проблемите в съдебната система, свързани с отделни скандали в органи на правосъдието и различните политически и професионални виждания за съдебна реформа, съдът е продължил да изпълнява функциите си.

Общият брой на постъпилите през 2015 г. за разглеждане съда дела е 12 812. За сравнение през 2014 г. те са били 12 615.
Действителната натовареност на съдиите от АССГ за 2015 г., изчислена на база всички дела за разглеждане, е 43.46 дела месечно.

Данните сочат, че през 2015 г. се е запазила тенденцията на увеличаване броя на делата в АССГ, свързани с прилагането на Закона за общинската собственост, Закона за убежището и бежанците, Закона за защита от дискриминация, Закона за защита на личните данни и частните административни дела, Закона за енергетиката. Съществува голям дисбаланс между нашата натовареност и тази на другите административни съдилища, е заявил съдия Радков, цитиран от пресцентъра на съда.

Техническата обезпеченост на съда е недостатъчна, предвид увеличения щат. По-голямата част от компютрите са морално остарели и не е възможно да им бъдат инсталирани актуални операционни системи, а извършването на ремонти е крайно нецелесъобразно. Остава тежко и състоянието на сървърите, първият от които е от 2007 г., а един е за бракуване.

Като най-сериозно препятствие пред нормалното функциониране на АССГ все по-осезаемо се очертава липсата на подходящи и дори елементарни условия за труд и за обезпечаване на правораздавателния процес – едва 6 съдебни зали, недостатъчно на брой работни помещения, напълно изчерпан капацитет на ползваната сграда. За съжаление отговорните и компетентни да решават тези проблеми държавни субекти сякаш са заети с всякакви други въпроси на съдебната система, но не и с този, чието решаване би позволило на най-големия, натоварен и представителен административен съд да работи в условия, в които е доказал, че заслужава да работи, е заявил още Радков.

Всички се занимават само с негативните примери в съдебната система и най-вече с тези, произвеждани от големите софийски съдилища. Никой не вижда или не иска да види, че в София има още един свръхнатоварен съд, разглеждащ дела за големи обществени, финансови и имотни интереси, в който правораздаването е бързо и качествено по всички европейски стандарти, който не фигурира с негативни оценки в европейски доклади, прилага успешно и европейските правни норми, отправя смислени и допустими преюдициални запитвания към съда на ЕС в Люксембург. И точно този представителен съд е поставен в абсолютно неприемливи условия за труд, констатира съдия Радков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!