Даниела Талева най-сетне бе назначена за разследващ главния прокурор

OFFNews 18 октомври 2023 в 14:47 1414 0

Талева

Снимка БГНЕС

Даниела Талева

Даниела Талева бе назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за разследващ на обвинител №1. Решението бе взето с шест глава "за", никой не бе против.

Темата за назначаването на ad hoc прокурор бе разгледана за втори път от членовете на колегията, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Така решението бе отложено, а Прокурорската колегия се обърна към парламента със свое становище. Депутатите пък направиха корекции в закона в частта му за механизма, по който ще се разследва главният прокурор. 

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва ръководителя на държавното обвинение. Това стана на 7 юли след жребий между 22 съдии, одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ.

Сега тя ще трябва да разследва и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, за когото има сигнали за придобити от негови роднини имоти, както и за досъдебното производство срещу Петьо Петров-Петьо Еврото и още двама души, образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но прекратено наскоро от СГП. Има и още един сигнал от БОЕЦ, за него обаче няма яснота какво съдържа.

Процедурата предвижда, ако срещу Сарафов се съберат достатъчно доказателства за престъпление и той бъде привлечен като обвиняем, Талева ще трябва да се обърне към председателя на Наказателната колегия на ВКС, за да бъде определен контролиращ прокурор. Посоченият съдия трябва да бъде назначен за зам. главен прокурор, който ще наблюдава само действията на Даниела Талева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика