Магистрати от цяла Европа искат проверка на България

OFFNews 21 март 2024 в 12:01 7309 3

Цариградска

Снимка БГНЕС

Владислава Цариградска

Магистрати от цяла Европа искат проверка на България заради тревожните събития със съдия Владислава Цариградска и "системния тормоз" на бившия шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това се разбира от писмо на европейските организации, разпространено от Съюза на съдиите.

То е подписано от четири европейски организации на магистратите - MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация "Съдии за съдии" и Асоциацията на европейските административни съдии.

Европейските магистрати настояват комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и от комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат доколко независима е съдебната власт у нас.

"Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където - и то наскоро - бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения", пишат магистратите до двамата комисари.

И допълват, че искат да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към "изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска". Посочват, че тя е жертва на клеветническа кампания и заедно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 г. от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. След последните ѝ публични изявления относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана", изтъкват четирите европейски организации.

Те обръщат внимание, че това не са единични случаи, като припомнят "системния тормоз" и заплахите за живота на съдия Лозан Панов в битието му на шеф на ВКС.

Европейските магистратите напомнят, че основните принципи на независимост на съдебните системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях дела безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса - пряка или косвена.

"Във всеки случай, в който тези условия не са гарантирани, задължително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитят съдиите, както по отношение на тяхната физическа неприкосновеност, така и по отношение на обществения им образ. Защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения", са категорични европейските магистрати.

Те отправят три искания към комисарите по правосъдието и по правата на човека - да обърнат внимание на положението на съдия Цариградска, която е изправена пред "сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона; спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения по случая, както и да проучат ситуацията в България и да предприемат "необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт".

В изслушването си пред парламентарната комисия, която трябва да проучи мрежата от зависимости около убития Мартин Божанов-Нотариуса, съдия Владислава Цариградска се оплака от заплахи на електронната й поща. Тя получи и съдебна охрана. 

"Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни компроматни банки", съобщи Цариградска пред депутатите.

По думите й освен Нотариуса и адвокати са участвали в системата за натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

kokoto

21.03 2024 в 17:54

ами за това бягат младите, не заради заплатите а от страх от мутрите

1005

2

ПР

21.03 2024 в 13:46

Да,а това,което ми се изписа в търсачката,никак не ми хареса.Гангстерски-мутро лайф.Благодаря за насоката.Инфото е важно.

400

1

демотиватор

21.03 2024 в 12:24

Задаваме в търсачката:

'съдия цариградска съпруг'

... избираме си някой от многобройните сайтове и четем.
 
X

Да помогнем на украинските деца!