Гешев иска помощ от Асен Василев за европейския одит на спецпрокуратурата

OFFNews 31 януари 2022 в 14:58 3108 0

На 21 януари 2022 г. главният прокурор Иван Гешев е изпратил до министъра на финансите Асен Василев писмо за кандидатстване за получаване на помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ИТП), съобщиха от държавното обвинение.

Координационно звено по прилагане на ИТП у нас е дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите.

"Прокуратурата на Република България е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура", се казва в съобщението.

И се уточнява, че независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

"В рамките в междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани Прокуратурата на Република България очаква своевременна реакция от страна на Министерството на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия", посочват още от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша