КС отказа да обсъжда как се променя Конституцията по време, когато НС разглежда поправки в нея

OFFNews 11 декември 2023 в 13:30 1427 0

Конституция

Снимка Интернет

Конституционният съд отказа да се произнесе по искането на 48 депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" да се даде тълкувателно решение на член от основния закон по времето, когато парламентът обсъжда изменения в Конституцията.

Определението е подкрепено с пълно единодушие от 10 конституционни съдии, а производството по делото прекратено.

От "Възраждане" и ИТН искаха КС да се произнесе по въпроса "задължително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, така както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и липсата на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли задължително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията?". 

КС обяснява, че "в конституционната правова държава всеки държавен орган, приемайки актове при упражняване на предоставената му компетентност, е длъжен да следва изискванията на основополагащия за установения конституционен ред принцип на върховенство на правото". България е правова държава и разяснява основни положения в Конституцията.

"От съществено значение е да се отчете, че в настоящия случай искането за тълкуване на Основния закон е отправено при наличие на вече поставен в ход процес на разглеждане на предложение за изменение и допълнение на Конституцията. Искането е обосновано именно със съдържанието на приетите за целите на този процес правила, изразяващи възприетия от парламента прочит на разпоредбите на чл. 155, ал. 1 и 2 от Конституцията. Тези правила обаче не са просто процедура, разбирана в смисъл на техника на изменение на Основния закон, а проекция на осъществяването на народния суверенитет от Народно събрание (обикновено) на плоскостта на конституционния процес", се казва в решението на КС.

И допълва: "Да се приеме, че Съдът трябва да упражни правомощието си да тълкува Основния закон относно реда и условията на внасяне на промени в него от Народно събрание (обикновено) по реда на чл. 155 от Конституцията, при посочените конкретни обстоятелства относно поставен вече в ход конституционен процес, поражда риск конституционната юрисдикция да измести разгръщането на демократичния процес и в настоящия случай да се допусне смесване на функциите на Народното събрание и на Конституционния съд".

КС намира, че искането на 48 депутати от 49-ото Народно събрание за задължително тълкуване на чл. 155, ал. 1 и 2 от Конституцията следва да бъде отклонено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!