КС отказа да се произнесе по искането на Гешев за изтеклия мандат на ВСС

OFFNews 24 юли 2023 в 16:06 1592 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Конституционният съд отклони единодушно исканията на бившия главен прокурор Иван Гешев и на състав на Върховния административен съд за тълкуване на основния закон за изтеклия през октомври м.г. мандат на Висшия съдебен съвет.

Кадровиците продължиха дейността си заради решението, произнесено малко преди това от КС по отношение на Инспектората към съвета. В него КС прие, че е допустимо т. нар. "несъщинско удължаване на мандата" на ИВСС, когато Народното събрание не е избрало нови инспектори, съобщи "Лекс".

"Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания", изтъкнаха конституционните съдии.

Малко след като беше поискано предсрочното му освобождаване от длъжност, Иван Гешев се обърна към КС с искане за тълкуване на Конституцията и три въпроса за мандата на ВСС. Той попита може ли съвет с изтекъл мандат да взема решения за административните ръководители в системата, включително и за тримата големи, може ли въобще ВСС да упражнява функциите си след изтичане на мандата и допустимо ли е да се сформира нов съвет само с избраните от съдебната квота и тримата големи.

Скоро след това и състав на ВАС постави три въпроса за мандата на ВСС. 

Те попитаха КС:

1. Прекратяват ли се с изтичането на мандата по чл. 130, ал.4 от Конституцията функциите на изборните членове на Висшия съдебен съвет в хипотезата, когато не са избрани нови членове от парламентарната квота, но са избрани нови членове от съдебната квота и са налице всички членове по право по чл. 130, ал.1, изр. 2 от Конституцията?

2. Конституционно допустимо ли е започването на изпълнението на функциите на новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет от съдебната квота да се постави в зависимост от изпълнението на задължението на Народното събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота?

3. При наличието на изтекъл мандат по чл. 130, ал.4 от Конституцията и осъществен нов избор само на част от изборните членове на Висшия съдебен съвет конституционно допустимо ли е и при какви условия избраната част да започне изпълнението на функциите си?

Днес единодушно конституционните съдии гласуваха, че няма да се произнасят по двете искания. Все още не са публикувани мотивите им.

КС обаче допусна до разглеждане делото за отхвърления от Народното събрание референдум за отлагане с 20 г. на приемането на еврото. Въпросът, който от "Възраждане" искат да се постави на обществено допитване е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?". 

Срещу референдума гласуваха от "Продължаваме промяната-Демократична България" и всички от ДПС, а повечето депутати от ГЕРБ се въздържаха. Освен от "Възраждане", за провеждане на допитването бяха всички от БСП и ИТН с обясненията обаче, че са за въвеждане на еврото, но вярват, че при допитването гражданите ще са на същото мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки