Надежда Йорданова: ВСС да не започва избор на нов главен прокурор, първо промени в конституцията

OFFNews 16 юни 2023 в 09:11 1433 1

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/архив

Надежда Йорданова заяви, че Гешев е бил дразнител

Иван Гешев не отговаряше на изискванията за поста главен прокурор. Той действаше като дразнител.

Това коментира бившият правосъден министър Надежда Йорданова по БНТ, след като вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев.

По думите ѝ не трябва да се позволи обаче свалянето на Иван Гешев от поста да спре необходимите реформи.

"Подозренията за политическо мотивирано действие от страна на членовете на Висшия съдебен съвет е голяма червена лампа и ще един аргумент да не се бави преструктурирането на ВСС, реформата му. Трябва да се избере прокурор, който може да генерира доверие, да престане да бъде чадър за едни и бухалка за други", допълни Надежда Йорданова.

Според нея никой от заместниците на Иван Гешев не отговаря на този профил.

"Не сме обсъждали предложение, не трябва да бъде политическо решение. Решаваща е крачката как ще бъде избран", каза още Надежда Йорданова. Тя поясни, че първо трябва да бъдат направени измененията в Конституцията в Народното събрание и едва тогава да се предлагат имена, включително и за ВСС. 

По думите ѝ най-добре е ВСС да не започва процедура по избора на нов главен прокурор преди да бъдат приети конституционните промени, тъй като в тях е предвидено преструктуриране на съвета, както и намаляване на мандата му. Тя добави, че очаква това да отнеме от 2 до 5 месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews