Николай Радулов: До 6 месеца Иван Гешев ще бъде сменен

OFFNews 20 януари 2022 в 10:31 1801 0

До шест месеца главният прокурор Иван Гешев вероятно ще бъде сменен и ще се промени структурата на прокуратурата, прогнозира зам.-шефът на парламентарната вътрешна комисия проф. Николай Радулов от ИТН. 

"Има последователни реформи, които да се извършат постепенно и във Висшия съдебен съвет. Очакванията на хората бяха, че като се смени властта, главният прокурор или ще бъде по някакъв начин изгонен, или дори отмъстително, зрелищно арестуван, както той правеше с някои обвиняеми. Това не може да стане. Ако ние правим така, каква е разликата между нас и предходните управляващи. Главният прокурор вероятно до 6 месеца ще бъде сменен, ако не си подаде оставката. След това най-вероятно ще бъде сменена и структурата на прокуратурата", обясни Радулов пред Нова тв.

Стремежът на прокуратурата е да наблюдава всичко да става под нейно ръководство. Вътрешният министър Бойко Рашков е заварил странно положение - след като има подписан договор между обвинението и МВР всеки оперативен работник, който завежда дело, трябва да извести прокурора, а той да го следи. Това е незаконно, смята Радулов.

Депутатът бе категоричен, че са необходими промени, с които МВР да може да завежда дела. Така ще се даде възможност на дознателите да работят, вместо да са им вързани ръцете.

"Прокурорите нямат такъв допуск да четат оперативни дела. Само че по някакъв начин се е наложило и всъщност прокуратурата управляваше МВР. Ако това се промени, ще се промени това, че МВР ще си гледа работата, защото министерството не е придатък на прокуратурата. Тя трябва да наблюдава дали хората незаслужено се разследват и проследяват", посочи Николай Радулов.

Според зам-шефа на вътрешната комисия в НС замисълът на жестокото убийство в Русе е бил да се иска подкуп, защото семейство Пехливанян е известно като заможно. Нещо обаче се е объркало, когато са отвличали Еранухи Пехливанян, някоя маска е паднала и тя ги е разпознала и са решили, че трябва да я ликвидират, за да не останат следи. Депутатът обясни още, че напоследък се засилва криминалната престъпност.

"Трябва да има реформи в МВР. Говорих точно за това с министър (Бойко - бел. ред.) Рашков в сряда. Има нужда от увеличение на броя на районните инспектори и на полицаите на терен. Така криминалният контингент ще е под наблюдение", категоричен е Радулов.

Той е на мнение, че полицейските структури са заети с много други дела и едва 30% от времето им отива за истинска полицейска работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews