Нотариуса е бил гост на банкет на СРП извън София, потвърди Зартова

В СРП никога не сме ''пазили сянка'' на Мартин Божанов. Сега е удобен момент за лов на вещици, заяви бившата шефка на СРП

Ружа Райчева 22 февруари 2024 в 18:39 7192 1

Невена Зартова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Невена Зартова

Мартин Божанов-Нотариуса действително присъства на неофициално събиране извън София в хотел-ресторант, на който имаше много хора. Не само колегите от СРП, имаше всякакви външни посетители. В разговор с колеги установих, че той е присъствал на този банкет.

Това заяви по време изслушване във временната парламентарна комисия бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Тя подаде оставка, след като стана ясно, че от години се познава и е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен за сътрудник на Нотариуса. Тя обаче бе категорична, че двамата "никога не са разговаряли за производства".

"Не е ясно кой точно го е поканил. Чух версията, че някой го е поканил и този някой е колега. Няма да му кажа името, тъй като това съм го установила в неофициален разговор", каза Зартова.

Въпреки това тя беше категорична, че в Софийска районна прокуратура никога не е осъщестяван чадър: "Нито пазене на сянка, нито нещо подобно върху преписки и досъдебни прозиводства, свръзани с Мартин Божанов-Нотариуса, нито с друго съдебно производство. Разбирам, че сега е удобен момент за лов на вещици и е нужна изкупителна жертва", заяви тя. 

Преди нея бе изслушана съдия Владислава Цариградска, която директно я обвини в осигуряването на прокурорски чадър над Нотариуса. Цариградска продължава да бъде заплашвана "да се кротне". Вчера тя получила имейл със заплаха, че "ако не млъкне, семейството ѝ ще се окаже на дъното на язовир с бетонирани крака".

След Невена Зартова ще бъдат изслушани двама гръцки бизнесмени, които твърдят, че са били изнудвани от Божанов и адвоката му Велимир Атанасов. Бившата ръководителка на СРП допусна, че гръцките бизнесмени са били рекетирани с участието на убития Божанов, но каза, че не разбира защо тя е обвинена. 

"Не разбирам и откъде медийно се появи тази инерция, че видите ли, към господата най-вероятно е осъществено, не мога да разбера къде е връзката и участието на т.нар. твърдян чадър на мен и колеги от СРП", каза тя. 

Зартова поясни, че СРП е първоинстанционна прокуратура на най-ниско ниво в съдебната система. По думите ѝ в този смисъл няма как да има чадър, тъй като всеки един акт на СРП подлежи на обжалване и ревизия от горестоящата инстанция. В конкретния случай това е Софийската градска прокуратура (СГП). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

1

jorj

22.02 2024 в 21:44

Почвам да ходя по банкети неканен! Особено на прокурорски и съдийски, 100 % съм сигурен, че никой няма да ми зададе въпроси като от ония виц за лъва и магарето "абе ти що за дзвер си".
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша