Областният управител на София ще обжалва решението на съда да спре демонтажа на МОЧА

OFFNews 21 декември 2023 в 16:41 4323 2

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Областният управител на София е подготвил обжалване на решението на съда, съобщи премиерът Николай Денков по повод решението на Административния съд в София-град да бъдат прекратени действията по демонтажа на Паметника на съветската армия.

"Вероятно утре ще бъде изпратено. Там има аргументи, те са достатъчно ясни. Нека да върви процедурата и ще видим крайния резултат", посочи Денков.

Той бе категоричен, че монументът, който вече е демонтиран, разделя българското общество.

Преди две дни АССГ постанови "да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент Паметник на съветската армия, извършващи се в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на административен акт или на закона". Жалбата бе на "Възраждане" и "Изправи се, БГ".

Като мотиви съдът посочи, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа, и реставрацията на паметника.

Ден по-рано от областната управа обясниха, че дейностите по реставрация на паметника на съветската армия не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата (МК). Няма основания за спиране на демонтажа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

21.12 2023 в 20:06

Това е то: Задунайская губерния!

1005

1

ПР

21.12 2023 в 17:50

Скъпи съотечественици!
"Защо ще ме цака той мене с топла бира,бе Велко,защо???!!!"
Значи,те,комунягите-русофилистици-болшевици-червеноармейци,ня ма да ни цакат Празниците и най-вече Рождество,с тъпите си номера!Ние,нормалните българи,ще се смирим,ще посрещнем Бъдни Вечер и Рождество Христово,както подобава.Без МОЧА,който е пътник,обречен апотеоз на комунистическия,интернационален тероризъм.Довиждане,безродници,неверници и пр.интернационалисти от времето на Коба и Сие.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков