Правят списък на съдии, изразили желание да разследват главния прокурор

OFFNews 20 юли 2023 в 12:54 3608 0

Йорданова

Снимка БГНЕС

Надежда Йорданова

Създаването на списък от съдии, които са изразили желание да бъдат преназначени като прокурори, за да разследват обвинител №1 - това решиха депутатите от правната комисия в парламента при второто четене на промените в Закона за съдебната власт. Въпросният списък ще може да се опреснява, ако някой се откаже или има желаещи да се включат в него.

Поправките предвиждат още системата за случайно разпределение на делата, които засягат разследването на главния прокурор, да става със специален модул в единната система. Предходният модул, с който вече беше изтеглен първият съдия Даниела Талева няма да се използва.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев напомни на депутатите, че и в момента в единната система за разпределение на дела съществуват отделни модули – например за граждански, търговски и наказателна дела, за дежурства на граждански и наказателни съдии.

Всичко това бе гласувано, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за втори път отложи назначаването на Даниела Талева от Софийския градски съд за обвинител във ВКС, за да разследва и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов.  

Правната комисия отхвърли предложението на бившия правосъден министър Надежда Йорданова да се приеме, че главният прокурор може да възобновява прекратено досъдебно производство, когато не е минало през съдебен контрол. Според Десислава Атанасова от ГЕРБ такава промяна трябва да се направи чрез закон и да мине съгласувателна процедура. Тя предложи на Надежда Йорданова да го направи, но депутатът от ПП-ДБ напомни, че въпросният текст е бил в проекта на кабинета и е минал през обществено обсъждане.

Накрая Надежда Йорданова оттегли предложението, но иска ревизия на някои от спорните текстове в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков