Правната комисия изслуша набързо кандидатите за членове на ВСС

OFFNews 07 септември 2017 в 16:13 7064 0

Правната комисия изслуша набързо кандидатите за членове на ВСС

Повече от 4 часа продължи изслушването на 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет на заседание на правната комисия в парламента. От квотата на Народното събрание вероятно следващата седмица трябва да бъдат избрани 11 представители в следващия състав на Съвета, който се състои от 25 души. 

Всички партии издигнаха свои кандидати, но засега не е ясно как ще бъдат разпределени силите. Кандидатурите на ГЕРБ са пет, на БСП шест, на ДПС двама, на Обединените патриоти двама, на "Воля" двама. Има номинация и на един независим. 

Всички партии в Народното събрание издигнаха кандидатури. ГЕРБ - петима, БСП - шестима, ДПС - двама, Обединени патриоти - двама, Воля - двама и една номинация от независим народен представител.

От посочените кандидатури шестима трябва да бъдат избрани за съдийската колегия, а за прокурорската - пет. 

Изслушването премина без въпроси от страна на депутатите и без дебат, а кандидатите изчетоха концепциите си, като дори се стигна и до абсурдни случаи. Така например кандидатът на ДПС Стефан Гроздев, който със запъване изчете концепцията си и се позова на Конституцията на Народна Република България.  

Събеседването се проведе набързо и без дебат като започна с кандидатите за съдийската колегия, а въпроси бяха зададени само към четирима от номинираните. Един въпрос бе зададен пък към издигнатите за членове на прокурорската колегия.

От квотата на "Воля" са прокурорът от Районната прокуратура във Варна Владислав Томов и Ангелинка Николова.

Николова акцентира върху промяна в работата на ВСС отвътре като разкритикува работата на досегашния състав в почти всички аспекти, съобщава "Правен свят". Тя предлага да се разработят критерии за оценка на съдилищата и прокуратурите, да се извършат проверки и пълен анализ на всеки един орган на съдебната власт, да се открият проблемите и начертаят мерки за решаването им. Да се подобри контактът на ВСС с магистратите, да се образуват незабавно дисциплинарни производство при узнаване на нарушение, са други нейни идеи. Цитира някои данни от доклади на Инспектората на ВСС по сигнали на граждани за забавени дела с 14 и повече години и попита къде са били административните ръководители и защо не са направили нищо, за да потърсят отговорност от конкретния съдия.

Кандидатите на ГЕРБ

Номинираният от ГЕРБ Боян Магдалинчев, който е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) направи констатацията, че във ВСС има институционална криза. Според него новият състав на съвета трябва да изгради нов облик на институцията и да наложи нов стандарт в отношенията. Той предлага към администрацията на ВСС да се създаде аналитично звено с цел анализ на проблемите в съдебната система. 

Вероника Имова, която е съдия от ВКС, смята че трябва да бъдат решени проблемите с независимостта на системата и качеството на правосъдието. По думите й системата трябва да бъде изчистена от зависимости, външно влияние – политическо, олигархично, както и от вътрешно.

Мирослав Джеров, номиниран от депутата от ГЕРБ и бивш агент на ДС Георги Марков, смята, че основната задача на ВСС е да гарантира независимостта на съдиите и съдебната система и предложи кадровият орган да създаде допълнителни структури, които автономно да изпълняват тази функция. 

Кандидатите на Обединените патриоти

Адвокат Боян Новански, който е предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, започна изложението си, че не е поемал политически ангажименти. Той смята, че трябва да се спре командироването на магистрати и че настоящият ВСС не взема предвид становището на съдиите от общите им събрания и това трябва да се промени. 

Кандидатите на БСП

Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, се съсредоточи върху независимостта на системата и на отделния магистрат. Според нея това трябва да е основна грижа на ВСС, пред съдията се поставят големи изисквания – добросъвестност, независимост и неподатливост.

Според нея при решаване на проблемите ВСС дължи да упражнява правомощията си при условия на прозрачност, публичност и отчетност, а да се избягват привидност и формалност.

Диана Хитова, граждански съдия от трето гражданско отделение на ВКС, се обяви за усъвършенстване на системата за случайно разпределение на делата и лансира идеята общите събрания да правят предложения за командироване и повишение на съдии, поиска преработка на Етичния кодекс, усъвършенстване на индексите за натовареност.

Драгомир Кояджиков от Апелативния специализиран наказателен съд пък наблегна на връзката между съвета и съдиите. Той смята, че магистратите трябва да получават по-добра защита от ВСС при натиск. 

Марина Михайлова от Върховния административен съд акцентира също върху независимостта на магистратите, като в това отношение посочи необходимостта от обучение и постоянна връзка с Националния институт по правосъдие. 

Адвокат Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев, говори за достойнството на адвокатската професия и как адвокатурата е един от най-големите привърженици на реформата на системата. Според нея не бива да има противоборство във ВСС и навсякъде трябва да цари съгласие и колегиалност.

Стефан Гроздев, излъчен от Хамид Хамид от ДПС, изложи идеята си как да се формират заплатите на магистратите. Според него възнаграждението трябва да следва ранга, а не длъжността. Така например съдия от окръжен съд, който е с ранг "съдия ВКС и ВАС", ще поучава заплата много близка до този на върховен магистрат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки