Президентът наложи вето върху възстановени правомощия на пленума на ВСС и главния прокурор

OFFNews 12 февруари 2024 в 11:24 2570 5

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, съобщиха от "Дондуков" 2.

Според държавния глава с един закон – за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, депутатите на практика са отменили за неопределен период приетите от самите тях промени в Конституцията и така и реформите в прокуратурата и ВСС и са отнели отдавна установени права на обвиняемите.

"Преразглеждането на оспорените разпоредби е възможност за Народното събрание прецизно да изпълни първоначалната цел на законопроекта без да допуска погазване на йерархичната система на нормативните актове, на процедурните изисквания на конституционното нормотворчество и на правовия ред, на който се гради обществото ни", посочва в мотивите си Радев.

Измененията в НПК бяха приети на 1 февруари. Тогава между двете четения на промени депутати внесоха и приеха две разпоредби. С една от тях временно – до избирането на новите органи Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, бе възстановен закритият с поправките в основния закон Пленум на ВСС. Другата гласеше, че "главният прокурор и неговите заместници ще могат да упражняват съответно на изменената структура на прокуратурата функциите и правомощията си по чл. 138 и чл. 139 от Закона за съдебната власт", които бяха отнети на обвинител №1 с поправената Конституция.

Румен Радев възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". Президентът счита, че този подход не намира опора в Директива 2012/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. за правото на информация в наказателното производство, която изрично постановява, че нищо от нейните разпоредби не може да се тълкува като отстъпление от процесуални гаранции, установени в правните системи на държавите членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

12.02 2024 в 15:15

Стига бе! Вижте микрофоните на Евроком и Bulgaria On Air как са се събрали. Резидентът как не е изпаднал в амок от тази цветова комбинация.

345

4

Джендо Джедев

12.02 2024 в 12:05

Комсомолец,

Ох, добре, че ми каза, без теб нямаше да я видя! ;)

Въпросът ми не беше къде е написана, а къде ВРЕМЕННОТО възстановяване на Пленума на ВСС отменя поправките в Конституцията. ;)

345

2

Джендо Джедев

12.02 2024 в 11:44

Комсомолец,

Къде ти се привидя думичката "конституция" в тази статия? ;)

За действията на президента - ясно, там няма изненадани. :D

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика