Прокуратурата поиска постоянен арест на нападателя с макетното ножче

OFFNews 31 юли 2023 в 13:47 1265 0

кодекс

Снимка Архив

Наказателният кодекс.

Районната прокуратура в Стара Загора поиска постоянен арест за 26-годишния Георги Николаев за жестокото нападение на Дебора Михайлова, съобщиха от държавното обвинение.

Исканата мярка е за закана за убийство към 18-годишното момиче, отправена с две текстови съобщения чрез интернет приложение. Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства, назначени са и експертизи. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България".

По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество - разпити на свидетели, извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на изследване пострадалата жена, която ще бъде изготвена до 10 дни.

"Самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици. Престъпното деяние от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, досежно упоритостта и изключителната дързост при извършването му, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване, наличието на данни, че непосредствено след извършване на престъплението, предмет на настоящото наказателно производство /на следващия ден/, Георги е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани, като на 26.06.2023 г. ѝ е нанесъл множество порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на пострадалата са били причинени по особено мъчителен начин и с особена жестокост множество травматични увреждания", изтъкват от обвинението.

За това престъпление законодателят предвижда затвор от една до 6 г.

От изисканото и приложено по делото свидетелство за съдимост станало ясно, че обвиняемият е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, като му е било наложено наказание – пробация. Наказанието е в сила от 30 януари 2023 г.

"Това осъждане не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, така наречената индивидуална превенция, като по време на изтърпяване на наложеното му наказание за престъпление по чл.131, ал.1 т.12 вр чл.130, ал.1 от НК е извършил процесното деяние, и след като е бил освободен от наказателна отговорност по чл. 78 а от НК, досежно извършено от него престъпление чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от НК по административно производство по описа на Военен съд – Пловдив", обясняват още от прокуратурата.

От доказателствата по делото може да се направи извод, че обвиняемият проявява постоянни престъпни навици, което го характеризира като личност с изключително висока степен на обществена опасност.

От друга страна, от приложените по делото докладни записки, се установява, че Георги Николаев е направил опит да се укрие от органите по разследването, като е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил намерен от органите на МВР. 

Припомня се, че Николаев е привлечен като обвиняем и за нанасяне на средна телесна повреда на момичето, като по делото още се извършват още действия по разследването.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по искането на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews