Прокуратурата се задейства за ДКК

OFFNews 03 декември 2021 в 10:18 1307 1

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации за евентуални престъпления от общ характер в Държавна консолидационна компания (ДКК). Това е станало на 1 декември, съобщиха от СГП.

Отделно е постъпил сигнал от изпълнителния директор на ДКК.

Незабавно е разпоредена проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт. Наблюдаващият прокурор в СГП е възложил на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършването на съответни действия.

Антикорупционната комисия обяви - също на 1 декември, обяви, че започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева. Проверени ще бъдат и други висши длъжностни лица от обхвата на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Първата стъпка ще е да се изискат всички документи от Съвета на директорите и от Министерството на икономиката, след това ще бъдат снети обяснения от "ръководни лица".

След завършване на проверката комисията на Сотир Цацаров ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако намери в тях данни за корупционни престъпления, уточниха от КПКОНПИ.

На 29 ноември бордът на директорите освободи Караганева и обяви редица нарушения, които според него е извършила тя.

Именно заради данните от протокола от заседанието на Съвета на директорите за противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и държавата", започва и проверката на КПКОНПИ, посочиха Комисията "Цацаров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews