Прокурорът поискал освобождаване на нападателя на обезобразеното момиче на 5 юли, въпреки обществената му опасност

След 10-минутно тайно заседание съдът, преценява, че престъплението е извършено с изключителна жестокост, има реална опасност опасност Георги да извърши друго, но го пуска

OFFNews 31 юли 2023 в 13:13 2481 0

съд

Снимка Архив

Темида е сляпа наистина.

Прокурорът е поискал отмяната на мярката за неотклонение на Георги Николаев, който наръга с макетно ножче Дебора Михайлова и обръсна главата ѝ, "задържане под стража" на юли 2023 г. Според него мярката е незаконосъобразна, "тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление".

"Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението", казва той пред Старозагорския окръжен съд, става ясно от протокола с определението на съда.

Адвокатът на нападателя обяснява, че "не са изследвани много версии, които, след като внимателно се анализира съдебно-медицинската експертиза, се набиват на очи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на пострадалата".

"Т.е., това нещо с обръсването на главата от лявата страна, сочи на възможно самонараняване, с оглед на това, че е наркозависима пострадалата - обстоятелства, които са намекнати за употребата на наркотични вещества по делото, но не са събрани доказателства в тази посока. За правната квалификация съм развил становище в жалбата, че е незаконосъобразна. С оглед и изявлението на представителя на държавното обвинение, моля да отмените определението като неправилно и незаконосъобразно", се мотивира той.

Георги Николаев моли да се измени мярката му за неотклонение , "защото няма да преча на разследването по делото". Той обявява, че не е виновен и допълва, че има малко дете и жена му го чака.

"Жена ми чака на мен и затова искам да ми се смени мярката", изтъква нападателят.

Съдът с председател Тоньо Тонев се събира на тайно заседание за 10 мин, за да обсъди събраните по делото доказателства и отсича, че те недвусмислено сочат като извършител Георги, не приема твърдението му, че цяла вечер си е бил у дома и че извършеното от него е жестоко.

"Безспорно начинът на извършване на тези наранявания е изключително жесток, като, това обстоятелство, наред с предишните осъждания на обвиняемия за квалифицирани леки телесни повреди, сочи и на реалната опасност същият да извърши престъпление. Последните факти разкриват жалбоподателя и като личност с висока степен на обществена опасност, склонен към прояви на тежка физическа агресия", заключава съдът.

Но въпреки това отменя мярката за неотклонение, защото нараняванията не са опасни за живота на жертвата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки