Репортерът на Господарите не бил бит, а изхвърлен през вратата. Прокуратурата се отказва от арестите

Нова телевизия: Ще потърсим отговорност от продуцента

OFFNews 28 септември 2018 в 15:59 9054 6

Снимка Нова тв

Записи от охранителните камери в склада във Велико Търново, където се твърдеше, че е бит репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, показват в по-различна светлина случилото се.

Сайтът Mediapool публикува 16 кратки видеа, на които се вижда, журналистът е изтикан от двама гардове извън склада. Не е имало сериозен побой. Той пада на колене, след което в продължение на няколко минути говори пред оператора и камерата с микрофон в ръка, а накрая ляга на земята. Не се виждат рани, удари и пр.

Припомняме, че на 26 септември Нова тв обяви в новинарската си емисия, че Върбанов е бит при опит да направи репортаж за храни с изтекъл срок на годност в склад във В. Търново. Според първоначалната информация "Върбанов е хвърлен върху бетонна площадка, получил е наранявания по ръцете и главата. Настанен е в Спешното отделение във Велико Търново." Самият Върбанов се включва от болничното си легло в последващ репортаж на телевизията. Новината гръмва навсякъде, а самият премиер Борисов, който е на посещение в САЩ, нарежда към нападателите да се подходи с цялата строгост на закона. Следват арести на двама души.

"Търсим за коментар репортера на "Господари на ефира", както и продуцента на предаването. "Господари на ефира" са външна продукция с независима редакционна политика", обявиха от Нова телевизия (позицията на Нова Броудкастинг груп - по-долу), след като клиповете бяха публикувани.

Самият Митко Върбанов коментира пред Mediapool, че никога не е твърдял, че е бил бит – нито пред колегите си, нито пред разследващите. По думите му показанията му са били, че е бил изблъскан извън склада и хвърлен на бетонова площадка.
"За съжаление някои от заглавията, които аз четох, са по-друго представени нещата... Не желая повече да се повтаря, че съм пребит", добавя Върбанов.

Междувременно, след публикуването на клиповете от охранителните камери, пред Mediapool говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Районната прокуратура във Велико Търново не поддържа искането си за постоянен арест на двамата обвиняеми за нанасянето на лека телесна повреда на репортера.

Следващите кадри, публикувани от Mediapool, показват хронологичното развитие на случая от момента:

Малко по-късно на сайта на Нова тв бе публикувана позиция по случая:

Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика.

В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се казва позиция на медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

29.09 2018 в 02:51

Аз имам по-тъп въпрос. Какво ще направи сега прокуратурата, срещу мигом протестуиралите.
Поне желанията им бяха удовлетворени, още преди да възникнат. Някакви хора бяха арестувани, някакъв хипстер ожален от публиката и оплакан, даже още преди да се разбере верно ли го боли.
Нещо като трагедията в Своге. ВСИЧКИ държавни институти ВЕЧЕ правеха каквото трябва в такъв случай, но няква скучаеща лелка се разпротестира. Не разбрах против какво, но тя за всеки случай.
Вече винаги ли ще е така? Къде да протестирам срещу пълнолунието?
Докато протестите станат невъзможни по принцип?

10372

4

elbarbudo

28.09 2018 в 16:53

Медийната бухалка официално със статут на генератор на фейк-нюз...

10372

3

elbarbudo

28.09 2018 в 16:47

Дали ще се самонаградят със златен скункс?

5300

2

квазимодо

28.09 2018 в 16:40

Искрено ги съжалявам. Такава излагация. Не само че се осраха, но как по-нататък да им вярваме. После когато пребият пак някой от журналята , дали ще е вярно ?

10372

1

elbarbudo

28.09 2018 в 16:28

Ако дръжката на микрофон и оператора не бъдат уволнени незабавно, господарите на ефира спокойно могат да се прекръстят на господарите на фейка.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков