Румяна Ченалова е обвинена за бягството на убиеца от "Соло"

OFFNews 18 ноември 2015 в 16:15 8402 7

Румяна Ченалова е обвинена за бягството на убиеца от

Съдия Румяна Ченалова ще се изправи пред съда заради бягството на Илиян Тодоров, който получи доживотен затвор за двойното убийство на 18 април 2009 г.  пред столичната дискотека "Соло".

Според държавното обвинение, определената като "гнила ябълка" в съдебната система съдийка, е увредила нормалното функциониране на съда и това е довело до сериозното накърняване на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него, се казва в съобщение на прокуратурата.

Илиян Тодоров излезе от ареста през декември 2011 г., след като съдия Румяна Ченалова го оправда за двете убийства. Разследващите установили, че в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС, Румяна Ченалова не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната.

Според прокуратурата Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, като е възпрепятствала взимането на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – забрана за напускане на пределите на България спрямо същия. От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него.

Обвиненията на Ченалова по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК бяха повдигнати в специализираното звено „Антикорупция“ при СГП. По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи. Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

За предстоящите обвинения загатна главният прокурор Сотир Цацаров в края на миналата седмица. Той обвърза изтичането на записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според Цацаров записите са направени от Ченалова и са пуснати в медиите от нея заради предстоящите обвинения, които ще ѝ бъдат повдигнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика