Съдии от ВКС сезираха Съда на ЕС за невъзможността за смяна на пола в България

OFFNews 19 януари 2024 в 12:05 1558 0

СЕС

Снимка Архив

Съдът на ЕС в Люксембург.

Съдиите от Върховния касационен съд Мария Иванова, Даниела Стоянова и Любка Андонова са сезирали Европейския съд (СЕС) в Люксембург заради невъзможността в България да се направи юридическа смяна на пола, съобщи "Лекс". 

Тримата магистрати са отправили преюдициално запитване след като миналата година гражданската колегия на ВКС излезе с тълкувателно решение, че действащото право в България "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален".

Преди това се произнесе и Конституционният съд, който постанови, че "понятието "пол" трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл", с което бяха ликвидирани възможностите за юридическа смяна на пола в България.

Според Иванова, Стоянова и Андонова твърдят, че изводът на ВКС не е правилен. Те посочват, че решението, взето преди година, може да не е в съответствие с правото на ЕС. Съдийките напомнят, че конвенцията по правата на човека в сила за България от 7 септември 1992 г. и се прилага пряко и с предимство пред националните актове. Според практиката на Европейския съд по правата на човека възможността за смяна на пола попада в обхвата на правото на личен и семеен живот, а това изисква от държавата да осигури зачитането им и недопускането на неоснователна намеса при упражняването им. 

"Настоящият съд счита, че обективното материално право, действащо на територията на Република България, включващо както Правото на ЕС, така и практиката на ЕСПЧ не съдържа забрана за промяна във вече вписаните данни относно пола, името и ЕГН в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален. Приложното поле на чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи не може да се ограничи с тълкувателно решение на общото събрание на гражданската колегия като се изключи прилагането му по отношение на транссексуалните лица в България поради биологичното обяснение на понятието "пол", дадено от Конституцията", посочват магистратите в запитването си до СЕС.

С него те настояват съдът на ЕС да се произнесе дали забраната за смяна на пола у нас не нарушава принципите на равенство на европейските граждани. Те питат и какво би се случило с българин, който е сменил пола си в друга страна от съюза. Настояват и за отговор на въпроса дали в такава ситуация властите у нас са задължени да признаят юридическата смяна на пола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!