Следствието привика Божков заради 'спестени' такси от хазарт. Той: Не мога да се притеснявам, когато не съм направил нищо

OFFNews 23 януари 2024 в 15:22 3412 3

Божков

Снимка Стоп кадър

Васил Божков на излизане от следствието.

Васил Божков е бил привикан в следствието по производството за нанесени от него щети за 500 млн. лв. от неплащане на такси от хазартна дейност. Това стана ясно от думите му на излизане от националното следствие. Импровизираната пресконференция също бе излъчена на фейсбук страницата на бизнесмена, както и потеглянето за разпита

"Това е огромно дело, изхабили са страшен държавен ресурс, може би цял месец ще трае предявяването. По-добре след месец да се видим пак, да ви кажа какво са предявили, как са го предявили. Обвинението се крепи на слухове. Някой чул, видял. Няма документи, няма нищо", коментира Божков.

Той допълни, че има решение на Висшия административен съд, както и нов Закон за хазарта, които го оневинява.

"Този натиск продължава и всеки, който е силен, и всеки, който говори срещу тях, те го тормозят. Това е положението", заяви Божков.

От думите му се разбра, че срещу него имало дело за заговор срещу държавата и въоръжен опит за превземане на властта, като това на Тодор Живков, но било прекратено. Заради прекратено дело е била свалена и държавната охрата на бизнесмена.

"Очаквам да се създаде едно движение и да пометем тая спойка. Не мога да се притеснявам, когато не съм направил нищо", посочи още Васил Божков.

Разследването срещу хазартния бос започна в началото на 2020 г. и стана причина за спешното му оттегляне в Дубай, където прекара около 3 г. То е за това, че със съдействието на ръководни представители на закритата Комисия по хазарт е ощетил държавния бюджет с повече от половин милиард лева, които негови компании от сферата на хазарта е трябвало да платят.

Освен Божков обвиняеми по делото са още 10 души, сред които и шефове на бившата комисия по хазарта. След предявяването на материалите по делото, което се очаква да отнеме поне един месец, Софийската градска прокуратура ще предаде на съд бизнесмена и неговите съучастници.

От години Васил Божков твърди, че е плащал "такса спокойствие", за да може да развива хазартния си бизнес, а парите били за бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, предавани "из рЪка в рЪка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

23.01 2024 в 16:03

Е, нещата са малко по-сложни, ама не съм оптимист, че ще се стигне до истината, както обикновено става у нас. Само донякъде и после забравяме, защото следва нов скандал и нов казус - като примерно фланелката на "българчето", рецитиращо подлежащото на забрана "Аз съм българче", "рушенето" на паметника на Шипка и т.н.

22548

2

dolivo

23.01 2024 в 15:52

е да де, нищо де е направил, демек не е плащал данъци

той да представи документи за платени данъци, като няма, значи не е платено.

Капоне нали за данъци го спипаха, я да видим тоя дали

2550

1

alfakentavur

23.01 2024 в 15:42

Ха! ХА!
Нали беше давал милиони подкупи на Боко и сие?
Дава подкупи, а не получава нищо в замяна. Че да бях отишъл и аз и на мен даде!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки