Специализираното правосъдие вече е в миналото. Президентът и правосъдният министър подписаха указа

OFFNews 21 април 2022 в 09:00 1803 0

Снимка БТА/Архив

Президентът Румен Радев и министърът на правосъдието Надежда Йорданова подписаха указа, с който се прекратява работата на специализираното правосъдие.

Това съобщи правосъдният министър във фейсбук.

Това се случва седмица след като депутатите приеха промените в Закона за съдебната власт, с които окончателно се закриват специализираният съд и прокуратура. Промените предвиждат и отпадане на кариерните бонуси и описват преминаването на започнатите дела в традиционните съдилища.

"Днес, в качеството си на министър на правосъдието и „пазител на държавния печат“ подписах Указа за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от 47-ото Народно събрание на 14 април 2022 г., с който се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура", написа Йорданова.

Веднага след гласуването в парламента главният прокурор Иван Гешев обяви, че казусът отива в Конституционния съд. Според него спецпровосъдието се закрива, защото работи.

"Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте “виновни”. “Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. “Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте “виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително, вероятно, и политическо. Трябва да се срамуват хората, които направиха това нещо, защото то не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности. Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. И това някои разбират като върховенство на правото - изселване на магистрати", каза Гешев в обръщението си към служителите на спецпрокуратурата.

Обжалването пред КС обаче не спира действието на приетите промени, обясниха конституционалисти пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews