Тарифата за прекарване на мигранти стига до 10 000 евро на човек

Често трафикантите са ескортирани от коли, шофирани от жени, за да не будят подозрение

OFFNews 17 януари 2023 в 15:23 2178 2

Милева

Снимка БГНЕС

Сийка Милева

Тарифата за трафика на един мигрант е между 2000 и 3000 евро, но ако групата е от по-малко хора, се ползва с VIP услуга и тогава цената достига до 10 000 евро на човек. 

Това обявиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР на пресконференция за съвместната операция за противодействие на нелегалната миграция.

Милева даде подробности за схемата, по която се прекарват хората. В Турция, България, Сърбия има по един главен организатор. Всеки от тях изгражда система с отговорници за осигуряване на шофьори, които транспортират мигрантите от точка А до точка Б, други са ангажирани с осигуряването на квартири.

След като престоят определен период в страната, са отвеждани до точка на сръбско-българската страна, където се поемат от сръбските организатори. Заплащането се извършва, когато основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са преминали в Сърбия, поясни Милева. Любопитна подробност е, че все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни автомобили, шофирани от жени, за да не будят подозрение.

По думите на зам.-шефа на ГДБОП Любомир Николов организаторите са превеждали мигрантите дори с автобуси и кемпери. А директорът на ГД "Гранична полиция" Росица Димитрова обясни, че профилът на мигрантите се е променил - често са агресивни и използват ножове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews