ВАС потвърди премахването на ски влек ''Меча поляна'' в парк ''Витоша''

OFFNews 31 май 2021 в 17:05 4094 0

Върховния административен съд с окончателно решение потвърди, че ски влек "Меча поляна" в Природен парк "Витоша" трябва да бъде премахнат.

Делото е образувано по касационна жалба на "Витоша ски" против решение на Административен съд София – град, с което е потвърдена заповед на началника на РДНСК за премахване на незаконния строеж. 

Върховните магистрати приемат за правилни изводите на първоинстанционния съд, че ски влекът е строеж от трета категория и като такъв се явява строеж, за който се изискват строителни книжа, каквито липсват.

Въжените линии подлежат на инвестиционно проектиране, съгласуване с органите на държавен технически надзор, издаване на разрешение за строеж и въвеждане в експлоатация, по реда на Закона за устройство на територията.

Поради това издадената от началника на ДНСК заповед за премахване на влека е законосъобразна.

Ски влек "Меча поляна" представлява открита въжена линия с дължина около 92 м., с 4 бр. стоманени стълбове, с височина около 3,5 м., забити в земята, без бетонови фундаменти, всеки укрепен с по три броя метални тръбни подкоси с дължина около 1.80-2 м. и стоманени въжета. Има и задвижващ механизъм с електрически двигател, водещо, обръщателно и направляващи въжета, както и кабина за управление на лифта. Установено е още, че строежът е извършен около 2005 г., по възлагане на "Витоша ски" АД, която е и негов собственик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл