ВСС не пуска Гешев да напусне прокуратурата, обсъжда освобождаването на Ясен Тодоров

Мога ли да арестувам разследвани политици, щом още съм прокурор, пита бившият обвинител № 1

OFFNews 28 юни 2023 в 11:21 5006 0

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев се оплака, че вече девет дни Прокурорската колегия към ВСС не е гласувала оставката му като прокурор. 

В профила си във Фейсбук Гешев публикува и копие от молбата му да бъде освободен като редови прокурор и да излезе от съдебната система. Той пита дали, ако все още е прокурор с пълни права, може ли да арестува разследвани политици. 

Гешев призовава Прокурорската колегия да вземе решение, като уважи желанието му. Иначе, пише той, възникват въпроси - кой и защо се страхува от излизането ми от системата на съдебната власт.

Междувременно днес Висшият съдебен съвет ще обсъди освобождаването на зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров по предложение на тогавашния директор на НСлС, а сега и.д. главен прокурор, Борислав Сарафов.

Сарафов поиска оставката на Тодоров заради изнесените от заместника му информации във връзка с разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, както твърди Сарафов.

От своя страна Ясен Тодоров смята, че поисканото освобождаване е заради публикувано съобщение в общ чат между следователите, в което Тодоров пише, че "мишките първи напускат кораба".

Ето пълния текст на призива на Гешев към Прокурорската колегия на ВСС: 

Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка като прокурор.
Както е известно, с указ на президента на Република България от 15.06.2023 г., по предложение на Пленума на ВСС, бях освободен от длъжността главен прокурор за думите "политически боклук, извинявам се за израза”.
Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България, тъй като този акт е от изключителната компетентност само и единствено на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а не на Пленума.
Ето защо именно пред Прокурорската колегия на ВСС подадох оставка като прокурор на 19 юни, като изразих писмено желанието си да напусна съдебната система след 30 години работа в нея.
Девет дни по-късно по незнайни причини няма произнасяне по същество относно заявлението ми за напускане.
Липсата на адекватна реакция е белег за непрофесионално отношение и дори - за недостатъчна компетентност.
Затова още веднъж публично призовавам Прокурорската колегия да вземе решение и да уважи желанието ми за напускане.
В противен случай възникват логичните въпроси - кой и защо се страхува от излизането ми от системата на съдебната власт.
И ако все още съм прокурор с пълни права - дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици.
Прокурорската колегия към ВСС дължи всички тези отговори на българското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки