Майката на Анди Мъри с трогателно послание

OFFNews 06 ноември 2016 в 11:10 5325 0

Едва ли има по-щастлив и горд човек на планетата за първото място на британеца Анди Мъри в световната ранглиста в мъжкия тенис от неговата майка Джуди.

"You've come a long way baby" (Ти измина дълъг път, синко), написа Джуди Мъри в Туитър, като придружи публикацията със снимка от детските години на Анди.

Кадърът е запечатал разговор между двамата на корта, а Мъри е на видима възраст около 12-13 години. Шотландецът детронира Новак Джокович, след като се класира на финала на турнира "Мастърс" в Париж и сложи край на 122-седмичната хегемония на Джокера.

От своя страна Джокович отпадна в 1/4-финалите, с което затвърди впечатленията, че се намира в криза - както игрова, така и в личен план.

В Париж Джокович пристигна без треньора си Борис Бекер, но за сметка на това придружаван от испански духовен водач. Специалистите предвиждат Мъри да задържи лидерската си позиция поне до средата на годината, тъй като през първата половина сърбинът има да защитава много точки и при неуспех пропадането му може да продължи.

За Мъри трудното предстои през втората половина на сезона, която беше много силна за него през 2016 г. Той успя да стопи аванс от 8000 точки на Джокович след "Ролан Гарос".

Анди Мъри и брат му Джейми са деца на разведени родители. Майка му Джуди и баща му Уилям се срещат за първи път публично след развода при празненствата за титлата от "Уимбълдън" през 2013 г. Джуди е треньор по тенис и се отдава на амбицията да превърне синовете си в елитни състезатели, което определено й се отдава. Като ключов фактор за израстването на Анди тя самата посочва решението си да го изпрати в тенис академия в Испания, когато е 15-годишен. Далеч от уюта на семейството той се сблъсква с жестока конкуренция и се научава да преодолява сам трудностите.

"Анди рискуваше да стане голяма риба в малко езеро, ако не го бях изпратила в Испания на 15 г. Така се озори здраво срещу по-силната конкуренция. Той никога нямаше да развие своя потенциал, ако се бях вслушала в онези, които ме заклеймяваха, че го изпращам там, защото един шотландец никога не можел да се извиси. Аз обичам предизвикателствата, виждам ги като препятствия за преодоляване и научих и децата си да мислят като мен", споделя философията си на успеха Джуди Мъри.

Тя никога няма да забрави датата 13 март 1996 година. Тогава 43-годишният Томас Хамилтън нахлува в основното училище в Дънблейн и открива огън по невинните деца. Убити са 16 деца и един учител, а причинителят на тази необяснима трагедия сам слага край на живота си. Сред оцелелите са и двете братчета Джейми и Анди Мъри, съответно на 10 и на 8 години тогава.

"Четири часа чакахме шокирани заедно с други родители пред училищната порта. Не мислех, че ще ги видя отново. Всичко стана толкова неочаквано, включително и обсадата на малкото шотландско градче от световните медии. Децата бяха твърде малки, за да проумеят мащаба на случката. Но колкото и уплашена и онемяла да бях след това, аз разбрах, че трябва да се изправя като родител и да направя отново живота им нормален, без да показвам страх. Децата улавят нашите вибрации, затова не говорех пред тях и не пусках телевизора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови