Младок измъчи, но не спря Григор Димитров в Монте Карло

OFFNews 11 април 2023 в 15:35 1694 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

Григор Димитров ще има среща с друг представител на младото поколение

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло.

В първия си мач на клей за сезона българинът надигра младия американец Бен Шелтън с 6:1, 3:6, 6:3 за два часа и 12 минути игра.

Срещата с 20-годишния Шелтън се оказа доста трудна за Димитров, въпреки отличното начало на първата ракета на България.

В откриващия сет бившият номер 3 в световната ранглиста бе пълновластен господар на корта. Той реализира два пробива от три възможности, като взе пет последователни гейма, за да го спечели с 6:1.

Във втория сет обаче Шелтън намали непредизвиканите грешки и заигра с по-голяма увереност. Американецът, който е 39-и в световната ранглиста, получи и първата си точка за пробив в осмия гейм и веднага успя да я реализира, за да поведе с 5:3 гейма.

Особено тежък и за двамата тенисисти се оказа деветият гейм на втория сет. Той продължи близо 20 минути, като в него Димитров пропусна пет брейкбола, а Шелтън успя да спечели сета от четвъртата си възможност.

Загубеният втори сет обаче не повлия негативно на 31-годишния българин. Димитров отново се върна към играта си от първия сет, създаде си множество възможности за пробив и реализира една от тях, за да поведе с 3:1 гейма. Това му бе и напълно достатъчно, за да спечели мача, взимайки останалите геймове при свой сервис.

Във втория кръг съперник на Димитров ще бъде чехът Иржи Лехечка, който спечели с 6:1, 7:5 срещу финландеца Емил Руусувуори за час и 32 минути игра.

За класирането си за втория кръг българинът ще вземе 45 точки за световната ранглиста и 41 700 евро от общия награден фонд от 5,7 милиона евро.

"Имах доста възможности във втория сет, който можеше да спечеля. Това са от тези мачове, през които трябва да преминеш. Трябва да се движиш и да играеш добър тенис. Аз имах усещането, че правя точно това", каза 31-годишният Димитров след мача.

"Бен Шелтън няма голям опит на клей и това ми даде предимство. На хард той е много опасен съперник, защото има страхотен сервис. Сигурен съм обаче, че той ще постигне големи успехи, тъй като е много млад, но много отдаден на тениса и ще положи много труд", допълни Димитров, който в следващия кръг ще играе с друг представител на младата генерация - 21-годишния чех Иржи Лехечка.

"Ще бъде чудесен мач с Лехечка. Искам да наложа моята игра, но той също е съперник, който удря топката много здраво. Винаги съм много ентусиазиран, когато играя на клей, особено тук, в Монте Карло, където живея", завърши българинът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков