Йоана Георгиева получи квота за Париж 2024

OFFNews 05 септември 2023 в 17:49 796 0

Кану каяк

Снимка ICF

Българката си осигури участие на олимпийските игри

Световната шампионка на 200 метра едноместен каяк и световна вицешампионка на 500 метра едноместен каяк при девойките до 23 години Йоана Георгиева получи олимпийска квота за Игрите в Париж, съобщиха от Българската федерация по кану-каяк (БФКК).

"На 04.09.2023г. в офиса на БФКК и БОК постъпи писмо от Международната федерация по кану-каяк, с което ни информират, че имаме квота на К1 500м жени, в лицето на Йоана Георгиева", пишат от централата.

"Йоана Георгиева се класира втора в Б финала на Световното първенство за мъже и жени в Дуисбург (Германия), което се проведе през август и така тя спечели първата квота за България в кану-каяка за Олимпийските игри в Париж", добавиха още от федерацията.

"Много се радваме за успеха и за първата спечелена квота за Олимпийските игри в Париж за българския кану-каяк. Поздравления от името на Българската федерация по кану-каяк за Йоана Георгиева. Тази година беше много успешна за нея - стана световна шампионка за девойки, завърши втора във финал Б на Световното за жени и напълно заслужено взе олимпийска квота. Квоти получиха класиралите се до трето място във финал Б на световното за жени. Йоана се класира 11-а в света, състезавайки се с жени, които са със 7-8 години по-големи, което е огромен успех за нея, а потвърдената олимпийска квота само затвърждава колко сериозно е постижението й. От своя страна ние веднага я потвърдихме като участник от България на игрите в Париж", заяви изпълнителният директор на централата по кану-каяк Евелина Петрова.

България ще преследва още квоти по време на Европейската олимпийска квалификация в Сегед (Унгария) на 8 и 9 май 2024 година.

"Целият Управителен съвет и аз като изпълнителен директор се грижим за всички направления и ще продължим да подкрепяме отбора с всичко необходимо, за да са подготвени адекватно и конкурентно за спечелване на още квоти. Вярваме във възможностите на нашите състезатели", добави Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки