Новият Фелпс разби класациите - три световни титли за 2 часа

Кейлъб Дресел има изпит по алгебра в понеделник

Ивайло Йолчев 30 юли 2017 в 09:40 6345 0

Появи ли се новият Майкъл Фелпс? Да, той е студент от Флорида, казва се Кейлъб Дресел и е на 20 години. И направи нещо историческо. За първи път на световно първенство или Олимпиада плувец успя да вземе три златни медала за една вечер!

Силно казано вечер! Снощи Дресел излезе на три финала за два часа в "Дунав арена", Будапеща! Спечели първо 50 метра свободен стил, като не допусна изненада. Нашият Кристиян Голомеев, плуващ за Гърция, завърши седми, което е невероятен успех.

После дойде 100 м бътерфлай. Дресел отново стана пръв и то с какъв резултат само - 49.86 секунди. Това е само на 4 стотни от световния рекорд на Майкъл Фелпс (49.82). 

Накрая дойде щафетата 4х100 м св. стил (двама мъже и две жени). Дресел плува на първи пост и предаде поста на Нейтън Ейдриън след 47.22 секунди. За американците стартираха още Малори Комърфорд и Симон Мануел. Можеха да "изгорят" обаче, тъй като Мануел за малко да направи фалстарт. В крайна сметка станаха първи с чудовищен световен рекорд - 3:19.60 минути. Трето злато.

Това и Фелпс не го е правил. Сравненията изникнаха сами, но новата звезда го даде скромно: "Сравненията сигурно са неизбежни. Но аз съм съвсем различен човек от Майкъл Фелпс", каза шампионът от Флорида.

"Май трябваше да плувам само два пъти", допълни Кейлъб, който за два часа плува три пъти, разгря три пъти и участва в три церемонии. Доста зает човек!

А в понеделник го чака изпит по алгебра. Няма шега! Кейлъб ще го държи онлайн от Будапеща.

Кога ще учи, не е ясно, тъй като днес има сериозна работа - да настигне Майкъл Фелпс. Легендата е единственият плувец със 7 златни медали от едно световно първенство - това в Мелбърн през 2007 година. Дресел ще го изравни при победа с щафетата на САЩ на 4 по 100 метра съчетано. В което едва ли някой се съмнява.

"Знам, че сравненията ще продължават. Определено тежат. Няма какво да направя, освен да и върша моята работа", каза Кейлъб.

Смият Фелипс остана впечатлен. Той прати съобщение с поздрави до новата звезда още снощи.

"Човече, беше голям купон", отдъхна си накрая Дресел, който успя да засенчи дори великата Кейти Ледецки, "спряла се" на 5 златни медала в Будапеща.

Все пак да припомним - абсолютният рекорд е от 8 златни медала. Поставен е на Олимпиадата в Пекин през 2008 година. От Майкъл Фелпс, разбира се! Но Кейлъб Дресел е едва на 20 години! Има поне 2, дори 3 олимпиади пред себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!