Изследователи от Университета в Тексас са провели експеримент с цел да изяснят наистина ли яйцата заслужават репутацията си на вреден продукт, защото увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Резултатите са публикувани в специализирано издание на учебното заведение.
По-рано друг екип учени публикува анализ, според който редовната консумация на яйца повишава риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет.
В рамките на новото проучване специалистите са достигнали до извода, че консумацията на яйца не е предпоставка за поява на излишък на наситени мазнини, които биха провокирали проблеми със сърцето и съдовете.
Разбира се, това не касае т. нар. английска закуска, при която яйцата се пържат с масло и бекон.
"Типичната закуска с яйца, всъщност не включва само този продукт. Освен тях има и продукти с голям процент наситени мазнини, каквито са беконът или колбасите. Това е нездравословна практика", отбелязва проф. Джон Доусън, ръководител на екипа.
Вторият експеримент е показал, че консумацията на яйца без вредни добавки не оказва съществено негативно влияние върху нивото на глюкозата в кръвта.
Резултатите от изследването, не потвърждават изводите от проведените по-рано проучвания. За здравите хора няма ограничения в консумацията на яйца“, твърдят специалистите.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
демотиватор
Отварят Централни хали в София на 23 май
демотиватор
Победителят на Евровизия Немо беше посрещнат като герой в родината си
781000
С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано
демотиватор
Прокуратурата ще се съгласи Божков да е на свобода срещу 500 000 лева гаранция