10 причини за бавен метаболизъм

OFFNews 17 април 2024 в 14:57 1357 0

Затлъстяване

Снимка Банка за снимки

Затлъстяване

Метаболизмът е процесът, чрез който нашият организъм превръща всичко, което ядем и пием, в енергия. Дори когато почиваме, организмът ни се нуждае от енергия за дишане, кръвообращение, храносмилане и много други функции. Броят на калориите, които организмът ни използва за тях, е известен като метаболитна скорост в покой или базална (базисна, базова) метаболитна скорост.

Д-р Даниел Стелин обяснява забавянето на метаболизма. Различни обстоятелства могат да повлияят на нашата базална метаболитна скорост. Причините за забавянето ѝ са следните.

Възраст

С напредване на възрастта метаболизмът ни естествено се забавя. Мускулната маса намалява, докато мастната се увеличава, защото намалява скоростта, с която изгаряме калории.

Размер и структура на организма

Атлетичните и мускулести хора изгарят повече калории, дори когато са в покой.

Пол

Мъжете обикновено имат по-нисък процент телесни мазнини и по-голяма мускулна маса от жените на същата възраст. Поради това те изгарят повече калории. Една от причините е, че мъжете произвеждат 90% процента повече тестостерон от жените. Тестостеронът е полов хормон, който увеличава мускулната и намалява мастната маса.

Хормонален дисбаланс

Половите хормони при мъжете и жените намаляват с възрастта. Липсата на естроген при жените и по-малкото тестостерон при мъжете променят съотношението мускули - мазнини.

Лошо хранене и радикални диети

Хората, които са склонни да ядат храни с високо съдържание на рафинирани захари и/или наситени мазнини, както и ползващите силно ограничителни диети имат по-бавен метаболизъм. Щом не приемаме достатъчно калории, за да достигнем своята базална метаболитна скорост, метаболизмът ни се забавя, за да пести енергия; а организмът ни естествено реагира, като съхранява мазнини за бъдеща употреба. Бързите диети водят до загуба на мускулна маса и вода, а не на мазнини.

Стрес

Емоционалният стрес води до повишаване на нивото на хормона кортизол, което може да навреди на метаболизма. Високите нива на кортизол ни карат да преяждаме, причинявайки наддаване на тегло.

Безсъние

Хората, които редовно се лишават от сън, забавят метаболизма си. Хроничното безсъние може да причини нарушения в регулацията на някои хормони (кортизол, инсулин и лептин). Инсулинът е хормон, който принуждава организма да съхранява мазнини. Лишаването от сън вреди на въглехидратния метаболизъм и степента на кръвната захар се повишава. Това покачва инсулина, който сигнализира на организма да съхранява неизползваната енергия като мазнини. Лептинът е протеин, участващ в контрола на апетита и чувството за ситост.Той намалява при лишаване от сън и се връща към нормалното по време на периода на възстановяване на съня.

Лекарства

Метаболитната скорост може да бъде повлияна от някои лекарства като антидепресанти, лекарства за диабет, стероиди, антитироидни средства и хормонални терапии.

Хронични заболявания

Някои медицински състояния като затлъстяване, хипотиреоидизъм, диабет или синдром на Кушинг могат да забавят метаболизма.

Затлъстяване

Затлъстелите индивиди с по-голяма мастна и по-малко мускулна маса са склонни към по-бавен метаболизъм.

Хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидната жлеза

Хормоните на тази жлеза играят важна роля в регулирането на метаболизма и цялостното производство на енергия. Когато тя не произвежда достатъчно хормони, всички процеси в организма – включително метаболизма, се забавят. Резултатите са наддаване на тегло, умора, запек, непоносимост към студ и намален сърдечен ритъм, наред с други симптоми.

Диабет

По-високата степен на кръвната захар може да подмами организма да повярва, че разполага с много енергия, което води до по-бавен метаболизъм.

Синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг е заболяване поради излишък от кортизол. Излишният кортизол забавя метаболизма, а това причинява затлъстяване и увеличаване на мазнините около лицето и шията.

Физическо бездействие

Липсата на физическа активност натрупва на мазнини и забавя метаболизма ни. Редовните упражнения и тренировки стимулират метаболизма в дългосрочен план.

*В статията са използвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки