76, а не 79% е ефективността на ваксината на AstraZeneca

Мая Младенова 25 март 2021 в 10:19 2201 0

Фармацевтичната компания AstraZeneca направи корекция в данните за ефективността на ваксината си за COVID-19, като намали цифрата с 3%. Тя предпазва от разболяване в 76%, а не в 79% от случаите, съобщи производителят в прессъобщение. Въпреки корекцията AstraZeneca подчертава, че ваксината дава много висока защита и предпазва 100% от хоспитализация, тежко протичане на инфекцията и смърт.

По-рано тази седмица компанията обяви, че според проведени в САЩ, Перу и Чили клинични проучвания ваксината дава 79% защита срещу симптоматично протичане на заболяването. Ден по-късно американските здравни регулатори обявиха, че представените данни може да не са достатъчно актуални. АП определя случващото се като необичаен публичен раздор със здравните власти.

Процентът ефективност е намален, след като са добавени 49 случая на разболели се пациенти. Така заболелите след ваксина по време на клиничните изпитания стават 190, а не първоначално обявените 141. Цялата извадка е от около 32 000 души, предимно в САЩ, но и в Чили и Перу. Те са от различни етноси и с различни здравословно състояние, на възраст над 18 години. Две трети са получили ваксината, а една трета - плацебо.

Въпреки новите добавени случаи, ваксината дава надеждни резултати и предпазва от тежко разболяване. Нито един пациент в групата, получила ваксина, не е заболял тежко. В групата с плацебо има осем случая на тежко заболели.

AstraZeneca разчита на резултатите от новото голямо проучване, за да възстанови доверието във ваксината си, след като няколко държави в ЕС временно спряха употребата ѝ. Това се случи след докладвани смъртни случаи заради тромбози. В България за седмица ваксината също бе спряна след фатален случай в Пловдив. По-късно българските и европейските здравни власти обявиха, че ваксината е безопасна и че не може да се докаже директна връзка между нея и настъпилата смърт при пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews