Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Адвокат: Може да се проследи дали починалите ваксинирани са били с фалшив сертификат

OFFNews 30 септември 2021 в 10:21 4686 1

„Когато прекалено много тежко болни ваксинирани хора постъпват в болници и умират, може да се проследи, има такава възможност – къде са издадени техните сертификати, кога са поставени тези ваксини.“

Това каза по БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. По думите ѝ заради фалшивите сертификати се манипулира статистиката и „се създава още по-голям риск за общественото здраве чрез подобни престъпни практики“.

Всеки, който не се ваксинира, допринася за това да се затруднява достъпът до медицинска помощ в препълнените болници в условия на пандемия, заяви Шаркова.

"Съвсем скоро се сблъсках лично с този проблем, близък приятел беше настанен в болница, в много тежко състояние. Той сам призна, че се е снабдил с фалшив сертификат. Издаването и ползването на такъв документ е престъпление. Не знам какво прави държавата, не съм установила да има някакъв контрол, а очевидно фалшифициране има. Според мен е възможно, макар и трудно, да се установят лекарите, които участват в подобни схеми, чрез анализ на дните, които се събират за хоспитализирани ваксинирани и починали."

Тя изрази надежда, че здравните власти и компетентните органи ще бъдат по-активни.

Темата за големият брой заразени и починали ваксинирани у нас, беше коментирана по-рано от вирусолога проф. Радка Аргирова, която отбеляза неестествено високият брой починали от коронавирусна инфекция ваксинирани у нас.

Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни, което автоматично подсказва, че при нас има нещо. За съжаление, имаме немалък процент на хора, които са с купени сертификати, заяви по Нова телевизия проф. Аспарух Илиев, вирусолог, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн:

„Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”, добави той.

Според адв. Шаркова предизборната кампания, в която се намира страната ни от месеци, пречи на имунизационния процес:

„Изглежда нашите политици са изключително страхливи да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласоподаватели, които са настроени срещу ваксинопрофилактиката.“ 

Тя определи това като „изключително неприятен проблем, защото каскадата от избори ни постави в ситуация политиците да говорят удобни неща за привличане на гласоподаватели, без да се интересуват, че това тяхно говорене се отразява сериозно върху общественото здраве“.

Третата доза

Отдели се прекалено голямо внимание на третата доза ваксина, при условие, че имаме сериозен проблем с първата и втората, смята Шаркова.

Според нея юридически поставянето на трета доза е off label, извън кратката характеристика на продукта, доколкото Европейската агенция по лекарствата все още не се е произнесла за бустерните дози. Освен произнасяне на експертния съвет по тази тема, е необходимо и министърът на здравеопазването да регламентира това, подчерта Мария Шаркова.

„Това не е сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са поставени, изложени са на риск, особено при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите. (…) Не е редно медицинските специалисти да изнесат отговорността при поставянето на тази трета доза. МЗ трябва да си влезе в ролята“, категорична беше тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

1

тОлуп

30.09 2021 в 10:27

Има разлика между фалшив сертификат и фиктивно поставена ваксина... Едното може да го установи всеки по QR кода, който е невалиден или съдържа неверни данни. Фиктивно поставена ваксина ще я хванете на Мукавей...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews