Британски пациенти тестват първата иРНК инжекция срещу меланом

OFFNews 26 април 2024 в 15:45 1713 0

инжекция

Снимка Getty Images

Инжекция

Британски пациенти тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом (вид рак на кожата), която също така има потенциал да спре рак на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците, предаде Пи Ей мидия/ДПА.

"Променящата играта" инжекция, която дава надежда за излекуване, се изготвя индивидуално за всеки пациент само за няколко седмици. Тя действа, като кара тялото да преследва раковите клетки и да предотвратява завръщането на смъртоносната болест.

Изпитване на инжекцията във фаза 2 с участието на фармацевтичните компании "Модерна" (Moderna) и MSD установи, че тя драстично намалява риска от връщането на рака при пациенти с меланом.

Вече е в ход последната фаза 3 на изпитването ръководено от тръст, включващ редица британски болници, в партньорство с лондонския Юнивърсити колидж.

Д-р Хедър Шоу, национален координиращ изследовател на изпитването, каза, че инжекцията има потенциал да лекува хора с меланом и се тества при други видове рак.

Споделяйки подробности за изпитването единствено с информационна агенция Пи Ей (PA), тя каза: "Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от много време насам".

Д-р Шоу говори още за един "наистина прецизно и индивидуално настроен инструмент" и сравнява предоставената на пациентите възможност с това да хапнат в изискан ресторант, вместо в заведение за бързо хранене.

По думите й това е като да им бъде поднесено изисканото ястие кордон бльо.

Новата инжекция е индивидуализирана неоантигенна терапия (INT) и понякога се нарича ваксина срещу рак.

Тя е предназначен да задейства имунната система, така че да може да се бори срещу специфичния за пациента тип рак и тумор.

Известна като mRNA-4157 (V940), инжекцията е създадена, за да бъде насочена към туморни неоантигени, които се експресират в туморите при конкретен пациент.

Това са туморни маркери, които потенциално могат да бъдат разпознати от имунната система.

Инжекцията носи кодиране за до 34 неоантигена и активира противотуморен имунен отговор въз основа на уникалните мутации в рака на пациента.

За да се създаде инжекцията, по време на операцията на пациента се отстранява проба от тумора, след което се извършва секвениране на ДНК и се използва изкуствен интелект.

Резултатът е персонализирана противоракова инжекция, която е специфична за тумора на пациента.

"Това е до голяма степен индивидуализирана терапия и в известен смисъл е много по-умна от ваксината. Тя е абсолютно персонализирана за пациента - не можете да я дадете на следващия на опашката, защото не очаквате да му подейства", казва д-р Шоу.

Крайната цел е пациентите да бъдат излекувани от рака. "Абсолютно, това е целта. С тази терапия се справяте с теоретичния риск, че ракът може да се появи отново", продължава тя.

"Това, което се опитваме да направим, за всеки пациент поотделно, е да проведем лечение за унищожаване на всички тези непокорни клетки, които може да са се изплъзнали и да се намират наоколо. Желанието ни е да вкараме повече хора в групата на пациентите с преживяемост без рецидиви. Това трябва да се отрази на общата преживяемост и неповтаряне на заболяването при тези пациенти с течение на времето, което е равносилно на излекуване", казва още д-р Шоу.

Данните от фаза 2, публикувани през декември, установяват, че вероятността от смърт или завръщане на рака след три години при пациенти със сериозни високорискови меланоми, които са получили инжекцията заедно с имунотерапията Кейтруда (Keytruda), е почти наполовина (49 процента) по-малка от тази при хората, на които е била прилагана само имунотерапия.

Глобалното изпитване във фаза 3 ще включва по-широк кръг пациенти и се надява да набере около 1100 души.

Великобритания има за цел да набере поне 60-70 пациенти в осем центъра, включително в Лондон, Манчестър, Единбург и Лийдс.

Комбинацията от терапии се изпитва и при рак на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

"Мисля, че има реална надежда, че това ще бъде повратна точка в имунотерапията. От дълго време търсим нещо, което да бъде добавка към имунотерапиите, с които вече разполагаме и знаем, че могат да променят живота на пациентите, но да е нещо, което има наистина приемлив профил на страничните ефекти", казва д-р Шоу. "И тези терапии изглеждат така, сякаш могат да предложат това обещание", допълва тя.

Професор Лорънс Йънг от университета на Уоруик определя постижението като едно от най-вълнуващите в съвременната терапия на рака.

"Комбинирането на персонализирана противоракова ваксина за стимулиране на специфичен имунен отговор към тумора на пациента, заедно с използването на антитяло за освобождаване на спирачката на имунния отговор на организма, вече е много обещаващо при пациенти, чийто първоначален рак на кожата (меланом) е бил отстранен".

Интересът към противораковите ваксини се възроди през последните години благодарение на по-задълбоченото разбиране на начина за това как тялото контролира имунните реакции и от появата на иРНК ваксини, което прави разработването на ваксина, базирана на имунния профил на собствения тумор на пациента, много по-лесно.

Надеждата е, че този подход може да бъде приложен и при други видове рак, като тези на белия дроб и дебелото черво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша