Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Чипсът и сладоледът пристрастяват, показа проучване

14% от възрастните са пристрастени към ултрапреработени храни, твърдят авторите на международно изследване

OFFNews 19 октомври 2023 в 12:22 662 0

чипс

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването са публикувани в The BMJ

Експерти твърдят, че ултрапреработените храни като чипса и следоледа са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.

Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни.

Откритието идва като шок, разкривайки, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.

„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в здравната платформа The BMJ, пише БГНЕС.

Хората почти винаги се престрастяват към храна, която е ултрапреработена, казва Крис ван Тулекен, един от авторите на изследването

Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, посочва че в случаите, когато са констатирали пристрастяване към храна, тя почти винаги е била от грепата на ултрапреработените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews