Д-р Миндов: Домашното тестуване е грешка, заразените се укриват

Редно е всеки център, който прави имунизацията, да издава безплатен сертификат, смята общопрактикуващият лекар

OFFNews 06 април 2021 в 09:24 3710 1

„Допусна се грешка в управлението на кризата с коронавируса – пуснаха се тестове за домашна употреба. Много хора си правят тестове, те излизат положителни и хората се укриват. Някои се самоизолират, а други ходят на работа и разнасят заразата“. Това каза по bTV д-р Георги Миндов, председател на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари. 

По думите му подобно нещо не е трябвало да се случва и всеки тест е трябвало да се прави в лечебно заведение, което да пуска бързо известие, контактните хора да се издирват и да бъдат изолирани.

„Не може под никаква форма тестове да бъдат за домашна употреба, при положение, че трябва да се наложи карантина“, категоричен бе Миндов и допълни, че така не могат да се хванат всички болни. 

Той коментира и противоепидемичните мерки по време на изборите. Според него дългото чакане на хората от СИК в автобусите е предпоставка за разнасяне на инфекцията:

„В малко затворено пространство един да има с инкубационен период или да е безсимптомен носител, бъдете сигурни, че тези хора ще бъдат заразени. До края на седмицата дано да не се разболеят“, каза лекарят.

На въпрос ще бъде ли поискана такса от личния лекар за издаването на сертификат за ваксинация той обясни:

„Ако лечебното заведение е обявило това в ценоразпис и има такава формирана цена, вие ще заплатите таксата, ще ви бъде издаден касов бон, ние ще платим данъците. Редно е всеки център, който прави ваксинацията, да издава безплатно сертификата. Това е административна услуга, ние работа на друг няма да вършим. Който взима финансирането, той да си свърши работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков