Доц. Диана Петкова отново оглави Българското дружество по белодробни болести

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:47 1201 0

доц. Диана Петкова

Снимка Фейсбук страница на БДББ

доц. Диана Петкова, новият председател на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести

Доц. Диана Петкова от УМБАЛ “Св. Марина” Варна, и Медицински университет Варна е новият председател на Българското дружество по белодробни болести. Изборът беше гласуван на Осмия конгрес на дружеството, съобщиха от организацията.

Събитието, което се проведе от 13 до 16 октомври 2022 г. в Златни пясъци, обобщи постиженията на българските пулмолози в изследването и лечението на COVID-19, туберкулоза, астма и други проблеми на белодробното здраве. Особено внимание бе отделено на белодробната фиброза. В симпозиумите на конгреса се включиха медици от цялата страна, както и водещи учени от Европа, САЩ и Канада.

По традиция бе връчена награда “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев”. Отличието беше присъдено на проф. д-р Огнян Георгиев, дългогодишен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински факултет при МУ София и Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска” София.

С наградата за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков бяха удостоени д-р Евелина Трошанова, дългогодишен управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания, Бургас, и д-р Веселин Давчев, началник на Отделение по фтизиатрия в УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив и дългогодишен директор на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания “Димитър Кудоглу”, Пловдив.

Наградата „Най-добър млад пулмолог“ заслужиха за своята дейност д-р Николай Кючуков от МУ - Плевен и д-р Ваня Костадинова от МУ - Варна.

Със званието Почетен член на Българското дружество по белодробни болести, съпроводено с бронзова пластика, създадена от проф. Венелин Божидаров, бяха удостоени проф. Йоанна Хоростовска (Joanna Chorostowska), генерален секретар на Европейското респираторно общество, и проф. Маркос Рестрепо от Университета на Тексас в Сан Антонио, САЩ. С отличие “110 години БДББ” бяха удостоени проф. Майкъл Нидерман от Университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, и проф. Луи Филип Буле от Института по пулмология и кардиология на Квебек към Университета „Лавал“, Канада, който е председател на борда на директорите на Глобалната инициатива за астма (GINA).

В дните на конгреса се проведе отчетно-изборно събрание на Българското дружество по белодробни болести. За членове на управителния съвет бяха избрани доц. Владимир Ходжев, доц. Явор Иванов, проф. Росен Петков, проф. Благой Маринов, проф. Ваня Юрукова, доц. Венцислава Пенчева, д-р Светослав Дачев, д-р Владимир Миланов, доц. Милена Енчева и д-р Кирил Палавеев.

Моменти от работата на Осмия конгрес на БДББ можете да видите в сайта и Фейсбук страницата на БДББ.



ЗА МЕДИИТЕ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews