Доц. Кунчев: Възможно е срокът за подаване на здравните документи в училищата и градините да бъде увеличен с месец

OFFNews 26 август 2020 в 09:15 1873 0

Снимка Архив

До края на седмицата работната група на здравното и образователното министерства ще изляза с решение за старта на учебната година, това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той съобщи, че ще бъде обсъдено увеличаването на срока, в който ще трябва да бъдат представени изследванията и здравните картони на децата и учениците с месец.

Днес има среща с министър Ангелов за уточняване на процеса по работата на детските градини, за уточняване на изискванията за здравния статус на постъпващите и за да няма струпване на деца пред кабинетите на личните лекари и лабораториите, уточни доц. Кунчев.

"Не можем да предвидим всяка възможна ситуация, ръководителите на детските и учебните заведения ще могат да вземат решение според конкретния случай", каза здравният инспектор.

По думите му под карантина може да бъде поставен един клас, класове, които са на един етаж и по-често заедно, или да се прекъсне работата на училището за 14 дни и да се мине на дистанционно обучение. Възможни са всички варианти, коментира той.

Има основни правила, които се знаят от всички - филтър сутрин, за да не се допускат деца с прояви, маските се препоръчват когато децата са струпани в по-големи колективи. Според доц. Кунчев страната ни има предимството, че в някои държави учебната година е започнала по-рано и се наблюдават процесите, които текат там.

За удължаването на епидемичната обстановка

Никакви нови правила не се предвиждат, но е видно, че ситуацията не се подобрява, особено в Европа. Последните две седмици в България тенденцията е по-добра, в момента няма никакви сериозни данни, които да налагат крайни мерки, каза здравният инспектор.

Той коментира и драстичният брой смъртни случаи отчетени в предишните дни:

"Оказа се, че има служители, които не работят в събота и неделя и са си позволили да вкарат натрупани данни със закъснение, което е нарушение на изискванията. Това създава усещане за манипулация, ако информацията се въвежда навреме, до 22 всяка вечер, няма да има такова струпване на данни."

По думите на доц. Кунчев няма лечебно заведение, на което да са отказани предпазни средства, с високо ниво на защита, но умората не е за пренебрегване, както в болниците, така и в здравните инспекции. Включват се доброволци, но броят им не е голям, уточни той. 

Ако има епидемичен взрив имаме възможност да открием специализирана болница във всеки район, каза здравният инспектор и допълни, че е абсолютно логично и напълно възможно при рязко влошаване на ситуацията нощните заведения за бъдат затворени. Блокиране на големите градове обаче няма да се предприема, защото вредите за икономиката са големи, увери доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков