Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Фармацевтите: НЗОК не изпълнява ангажиментите, поети пред президента

Все още не е подписан анекс за удължаване срока на договора с Касата, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз

Янка Петкова 29 октомври 2021 в 14:54 842 0

Снимка Архив/БТА

Българският фармацевтичен съюз (БФС) все още не е подписал анекс за удължаване на срока на договора на аптеките с НЗОК. Настоящият договор изтича тази неделя.

На среща на ръководството на БФС с президента от НЗОК беше поет ангажимент, предварително предложените от Български фармацевтичен съюз мерки във връзка с подобряване на достъпа на пациентите до фармацевтични грижи, да бъдат приведени в действие.

От съсловната организация поискаха да бъдат отстранени проблемите с е-рецептите; от 1 декември на работещите в аптеките да бъде заплащан труд "на първа линия"; да се увеличи цената за обработка на протоколи от НЗОК и да бъдат създадени стимули за откриване на аптеки в малките населени места.

На днешната среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз, трябваше да бъдат финализирани поетите ангажименти в писмен вид. От БФС обаче съобщиха, че днес решението на проблемите е било отложено от Надзорния съвет, въпреки изтичането на сроковете по подготвянето на бюджетната рамка за следващата година.

"Подчертаваме, че и към момента фармацевтите изпълняват електронни предписания на пациенти с COVID-19 без адекватно възнаграждение за поетия професионален риск. Недоумяваме защо трябва да се стигне до този критичен последен момент за вземане на решение, включително и до среща при Президента на Република България, в разгара на поредната вълна от COVID-19, вместо навреме да се осигури стабилност в системата. В зависимост от решението на Надзорния съвет във вторник следващата седмица Управителния съвет на БФС ще обсъди с регионалните колегии по-нататъшното си участие в преговорния процес", пишат в позиция до медиите от БФС.

Съюзът призовава Надзорния съвет на НЗОК и министъра на здравеопазването да постъпят отговорно, предвид поетия ангажимент през президента за по-добър достъп на пациентите до фармацевтична грижа и преустановяване на дискриминационното третиране на фармацевтите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews