Грип В протича по-тежко и по-често има усложнения

OFFNews 13 януари 2023 в 10:25 2285 0

медицина

Снимка Pixabay

Епидемична обстановка

Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симптомите по-бавно отшумяват, може да се каже и, че при него по-често се стига и до усложнения. При малките деца особено се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. 

Това каза за БНР д-р Йордан Христов, общопрактикуващ лекар в Медицински център на УМБАЛ "Лозенец".

Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб. Те бяха много характерни за COVID инфекциите. Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо да си направят от комбинираните тестове - за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип или коронавирус, посочи той.

Той сподели още, че заболяването в момента варира много - болни са и най-малките деца, и най-възрастните. 

По думите му пациентите, които са си поставили ваксина - противогрипна, против COVID-19, децата с пълен цикъл на задължителните имунизации, боледуват по-леко.

При неваксинирани инфекциите протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може да има гърчове гърчове, а при възрастните - пневмонии, каза д-р Христов.

Лекарят коментира и липсата на масови лекарства в аптеките. 

Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства. Едната причина е в презапасяването, другата е в липсата на достатъчно складови наличности или реекспорт. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период", каза той.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг, той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго, което има същите характеристики. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

По думите на специалиста има случаи, в които детето късно се води за преглед, лекува се в къщи, по телефона, изчаква се, а то се влошава. "Има я и другата ситуация - детето е само със сополи, но родителите искат да го хоспитализират", допълни той и припомни, че при здравословен проблем първо трябва да бъде посетен личният лекар на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки