„Хюман райтс уоч“: Жегите са опасни за хората с увреждания и ги поставят в изолация

OFFNews 26 юни 2023 в 12:28 380 0

инвалидна количка

Снимка Getty Images

Доклад на „Хюман райтс уоч“

Хората с увреждания в Испания и други европейски страни са били сериозно засегнати от безпрецедентните горещини, съобщава водещ доклад за правата на човека в Испания, цитиран от Ройтерс.

В доклад на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ („ХРУ“) от понеделник се казва, че хората с увреждания са изложени на риск от смърт, физически, социални и психически увреждания, както и здравословни проблеми, дължащи се на екстремни горещини, особено ако „са оставени да се справят сами с опасните температури“.

Някои хора с увреждания са по-склонни да имат здравословни проблеми или да използват лекарства, които могат да повлияят на способността на организма да реагира на топлината. Необходимостта да останат вкъщи поради горещините може също така да доведе до социална изолация, обясниха от „ХРУ“.

Джонас Бул, помощник-изследовател по правата на хората с увреждания в правозащитната организация, каза пред Ройтерс, че недостъпните градски пространства също така изострят проблема. Бул изясни, че изследването му е съсредоточено върху Испания, но може да бъде приложено и за други страни в Европа, която според учените е най-бързо затоплящият се континент на планетата.

В доклада се казва, че липсата на представителство в процеса на разработване на аварийни планове за горещи вълни означава, че гласовете на хората с увреждания често не са чувани и техните нужди не се взимат предвид.

В Испания, една от европейските страни, които преживяха рекордни горещини през миналото лято, националният план за справяне с последиците от изменението на климата включва действия за защита на „уязвими“ групи от населението, но не предлага никакви конкретни мерки за хората с увреждания, предупредиха от „ХРУ“. Правозащитниците интервюираха 33-ма души с увреждания в испанската област Андалусия и всички те заявиха, че „се чувстват пренебрегнати“ по време на горещините.

Миналата година горещите вълни доведоха до около 16 000 смъртни случая в Европа, но някои страни, включително Испания, не предоставиха данни, за да покажат как са засегнати хората с увреждания. „ХРУ“ обясни, че данните са от решаващо значение, за да може да се прилагат целенасочени мерки относно хората с увреждани при изготвянето на планове за справяне с климатичните предизвикателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки