Япония разреши ваксината на AstraZeneca за спешна употреба

OFFNews 21 май 2021 в 13:05 916 0

Ваксината на AstraZeneca, Vaxzevria получи одобрение за спешна употреба в Япония. С нея ще се имунизират лица над 18 години, съобщиха от фармацевтичната компания.

Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи предостави одобрението въз основа на положителни данни за ефикасност и безопасност на Фаза III от ръководената от Оксфордския университет програма за клинични изпитвания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка и изпитване фаза I / II в Япония, посочват от компанията.

Японската агенция за фармацевтични продукти и медицински изделия препоръчва употребата на Vaxzevria да бъде ограничена за прилагане при възрастни с интервал между двете дози от четири до 12 седмици. От агенцията уточняват, че е желателно този интервал да е повече от 8 седмици с цел максимално увеличаване на ефикасността. Този режим на дозиране е показан в клинични проучвания като добре поносим и ефективен за предотвратяване на симптоматичен COVID-19, без тежки случаи и без хоспитализации повече от 14 дни след втората доза.

„Продължаваме да разширяваме глобалния достъп до нашата ваксина и днешното одобрение е следващата стъпка към предоставянето на Vaxzevria на хората в Япония. Гордеем се, че сме произвели ваксина, която играе водеща роля в глобалната борба срещу пандемията, с повече от 400 милиона дози, доставени от AstraZeneca до 165 страни“, коментира Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на BioPharmaceuticals R&D.

Производството на ваксината в Япония вече е в ход, а първите дози се очаква да бъдат налични през следващите седмици.

Ваксината е получила условно разрешение за употреба или спешна употреба в повече от 80 държави на шест континента, а също така е получила списък за спешна употреба от Световната здравна организация, който ускорява пътя за достъп до 142 държави чрез механизма COVAX.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови