Индекс на болниците: Пандемията ограничи достъпа до палиативни грижи и терапии на онкоболните

OFFNews 22 март 2021 в 13:27 1272 0

Пандемията е ограничила достъпа на пациентите до палиативни грижи, показва анализ на „Индекс на болниците". Той е изготвен на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения в страната през 2020 г. и заплатените средства за лекарства.

Палиативни грижи

С 22.35% по-малко са били пациентите, които са получили безплатни палиативни грижи през миналата година в страната в сравнение с предходната. Общо 1789 пациенти с онкологични заболявания са получили подобни грижи в 17 лечебни заведения. През 2019 г. техният брой е бил 2304 в 20 лечебни заведения, показват данните на НЗОК.

Лъчетерапия

С 3,4% по-малко са пациентите преминали през лъчетерапия - 15 442 срещу 16 001 за предходната 2019 г. За поредна година най-много пациенти е имало в УСБАЛО-София (2167), Аджибадем Сити Клиник (1443), КОЦ Шумен (1108) и УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив (986).

Химиотерапия

Заради служебното удължаване на протоколите за лекарства например през миналата година не са отчетени всички пациенти, които са преминали на химиотерапия по АПр6. Заради това броят на пациентите, за чиято дейност по прилагането на терапията касата е заплатила, е по-нисък от реалния и възлиза на 23 032. Обичайно пациентите на химиотерапия в 38-те болници и Комплексните онкологични центрове, където се осъществява, е около 30 000 за година. Разликата не означава, че пациентите не са получили лечение, а, че не е отчетена дейността по прилагането му. Лекарствата, които са били използвани обаче са плaтени, доказателство за това е и ръстът на разходите за тях, посочват авторите на анализа.

Лекарства

С 27% са увеличени средствата за онколекарства в болничната помощ през миналата година - 632 млн. срещу 496 млн. през предходната. Разходите на здравната каса обаче са по-малки, показва проучването на "Индекс на болниците", тъй като фармацевтичната индустрия връща разликата със средствата, които са определени за лекарства с бюджета на НЗОК. Така за 2020 г. здравната каса е платила 480 млн. лв. за онколекарства, което е ръст спрямо аналогичните й плащания за 2019 г. с 20%. Увеличението се дължи на приложението на все повече нови терапии.

Данни за това доколко оправдани за тези разходи, както и ежегодният им ръст обаче липсват. Причината е, че в страната няма раков регистър, нито публично оповестяване на резултатите от проследяването на най-иновативните и скъпи терапии, което извършва НСЦРЛП, показва анализът на "Индекс на болниците".


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews