Инфекциозна болница в столицата е на предела си

Специализираните лечебни заведения не са готови да отделят 10% от капацитета си за ковид пациенти

OFFNews 28 октомври 2020 в 13:42 3409 0

Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват - дори в рамките на едно дежурство.

Според д-р Вълков увеличаването на броя на леглата не е решение, защото проблемът с недостига на медици е актуален в цялата страна.

"Доброволците са решение, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си", коментира д-р Вълков.

Той посъветва посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника.

Медикът каза още, че предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно. Той обаче посочи, че не вижда в обществото притеснение от нарастването на случаите и това е проблем.

Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с ковид и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.

Готови ли са специализираните болници да се включат 

Заповедта на здравния министър всички болници в червените зони да отделят 10% от капацитета на леглата си за лечение на коронавирус предизвика противоречиви реакции сред ръководителите на лечебни заведения.

Пред БНР д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница коментира, че подобно решение не е реалистично:

„Ние подготвяме част от леглата, които имахме по предписание от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, но 10 на сто от леглата – това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое становище до здравните власти, но нямаме отговор и чакаме допълнително разпореждане по въпроса“, посочи д-р Коларова.

Ако родилка е с коронавирус, ще се наложи да остане по-дълго в отделението за лечение, защото тя може да не е в лошо състояние в началото, но в последствие да се влоши, обясни директорът на АГ болницата и допълни, че затова трябва да се обособи друго място, където да се настаняват тези жени – в една болница, на едно място, където да получават адекватни за това заболяване грижи“.

Д-р Гергана Коларова подчерта, че в болницата нямаме нито пулмолог, нито инфекционист. Търсят такива специалисти, но още не са открили. Имали са случай на родилка с коронавирус, която е била преведена в друга болница.

Към момента лечебното заведение е отделило само три легла за бременни и родилки с коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл