Изписаха първия пациент с присадено сърце за годината

OFFNews 15 февруари 2024 в 12:39 1289 0

болница

Снимка УМБАЛ "Св. Екатерина"

Болница "Св. Екатерина"

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов за ресоциализация в обществото, съобщават оттам.

Трансплантацията бе извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на болницата, след като пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце.

Първа донорска ситуация за годината: Силистренец в мозъчна смърт спаси живота на трима

Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това. Продължилият едномесечен престой бе наложителен, тъй като трансплантираният орган показа признаци на отхвърляне и се наложи серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние.

Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата. Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии, насочваше лекуващите лекари към правилното провеждане на терапията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки