Кацаров: Тръгвам си удовлетворен от работата, която свърших

"Показахте един единствен случай на линейка, която обикаля болниците, и според мен той беше нагласен. Това са изолирани явления."

OFFNews 09 декември 2021 в 11:24 2045 1

Снимка Архив/БТА

Тръгвам си удовлетворен от работата, която свърших, няма грешка, която да съм допуснал. На теория сигурно има и по-добри възможности, но се намирахме в ужасяваща ситуация, защото част от политическите сили водеха кампанията си на гърба на болните и на здравното министерство.

Това каза служебният министър Стойчо Кацаров по bTV в равносметка за осемте месеца, в които ръководеше здравното министерство.

Пречупихме вълната, няма нужда от допълнителни мерки

Според министъра екипът му се е справил с поредната пандемична вълна и основна роля за това има въвеждането на зелените сертификати. По повод ограниченията, които се налагат в други държави заради варианта Омикрон, той посочи, че мерките, които те сега въвеждат, при нас са били предприети много по-рано със затварянето на границите за страните от Южна Африка.

Той предположи, че новият вариант вероятно вече се разпространява у нас и е въпрос на време да бъде доказан. Кацаров увери, че се работи много активно за откриването на такива случаи.

Предизвикан с въпрос за високата смъртност, министърът каза, че тя по принцип е висока у нас. Според него леталитетът (отношението починали спрямо заразени) сега е по-нисък, отколкото при предишни вълни. Той изтъкна, че това се дължи на много по-добрата организация, създадена от екипа му и не е имало дефицит за болнични легла:

"Показахте един единствен случай на линейка, която обикаля болниците, и според мен той беше нагласен. Това са изолирани явления. Организацията по настаняване в болниците беше много добра. Първото нещо, което направих беше да осигуря доставка на ваксини за личните лекари, които от понеделник до четвъртък да ваксинират само възрастните хора, защото 90% от починалите с коронавирус са в тази възрастова група, каза министърът. 

Доц. Кунчев беше болен, проф. Кожухарова се справи много добре

На въпрос защо не се е ползвала експертизата на главния държавен здравен инспектор, Стойчо Кацаров отговори, че доц. Кунчев е бил болен и през последните два месеца не е бил на работа. Според него проф. Мира Кожухарова се е справила блестящо и напълно заслужено е била отличена със златния медал на Министерството на здравеопазването. По думите му основната ѝ заслуга е, че се е избегнало налагането на локдаун, което би възпрепятствало парламентарните и президентските избори.

По повод препоръката на главния здравен инспектор за мощна информационна кампания, министърът репликира: 

Предполагам, че е можел да направи такава кампания с правителството на ГЕРБ. Една от причините за ниските нива на ваксинация е лошия старт на кампанията.

Според Кацаров, след въвеждането на зеления сертификат, хората са осъзнали важността на ваксинацията срещу COVID и вече мислят като европейци. Той все пак призна, че имунизационният обхват в страната е изключително нисък, тъй като едва 27% от населението над 12 г. е напълно имунизирано, но изтъкна увеличения брой поставени ваксини по време на мандата му:

„Ако лятото имaше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично, сега имаме по 130 000-140 000. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат.“

Не аз уволнявам зам.-министрите, д-р Петров е сгазил лука

Не аз уволнявам зам.-министрите, а премиерът. Д-р Димитър Петров е сгазил лука някъде. Не попитах защо е освободен, не искам и да знам, заяви Кацаров.

Купихме тройно повече тестове със средствата, които ни отпуснаха

Здравният министър коментира обвиненията, че са били предпочетени по-скъпи тестове и изборът на фирми-доставчици е бил правен еднолично:

С правителствено с постановление ни беше възложено да закупим 1,5 млн. теста, за което ни отпуснаха 10-12 млн. лв. С тези средства ние закупихме 4,7 млн теста, три пъти повече. Цената им е близка до по-евтините назални тестове за възрастни. Всеки има право да се съмнява във всичко. В обявата, която направихме, е заложено тестовете да притежават европейски сертификат, да имат чувствителност 90-99%, останалото са лични мнения. Никакви условия не са променяни, единствено между първата и втората поръчка въведохме неустойка при закъснение на доставките, което разколеба част от фирмите, обясни той.

Решението за "Лозенец" е хубаво като Коледа

Решението ми за "Лозенец" е категорично. Правителствена болница е аномалия, анахронизъм. С това решение властта се отказва от привилегиите си и ги дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София. Решението е издържано от всички гледни точки. Това ще се превърне в най-модерния лечебен и учебен център в страната. Това, че няколко души са се закачили на хранителните верига и използват страховете на работещите, е друг въпрос, но няма да се назначават нови лица, каза Кацаров и отрече да е губил дела срещу лечебното заведение.

В заключение Стойчо Кацаров подчерта, че следващият здравен министър ще седне на много горещ стол, тъй като ще бъде подложен на критики от обществото и натиск от политическите сили. Служебният министър изрази готовност при нужда да помага с експертизата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.12 2021 в 12:32

Всичко беше много добре,само дето малко плахо се действаше и не се наблегна на категоричността на ваксинациите...и на изпроводяк трябваше зеления сертификат да стане задължителен за всички,това е спасението...."нема какво да си играем тук на евтин хуманизъм"....
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews