Лекарите ще съветват пациентите коя ваксина е най-подходяща за тях

OFFNews 29 декември 2020 в 09:52 2000 0

Лекарите ще съветват пациентите си коя ваксина е добра за тях, обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред БНТ. Той съобщи, че досега са ваксинирани 1719 човека.

"Ние не очаквахме ваксините, а се готвехме доста дълго време за тях. Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - те стигнаха до всяка област в България", заяви той. 

Проф. Ангелов посочи, че фирмата производител е трябвало да достави ваксините до всички 28 точки в страната. "В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу COVID-19", обясни министърът.

Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари. В началото на януари се очакват новите доставки. Според професора желаещите да се ваксинират стават все повече с всеки изминал ден.

Министърът бе първият ваксиниран българин на 27 декември. Чувствал се отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане.

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин", категоричен е здравният министър.

В момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

"Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата", категоричен е министърът.

"Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди", посочи още проф. Ангелов.

Той призна, че правителството е длъжник на българските деца и родители. Затварянето на училища, според експертите, беше нужно и навременно решение и ние го взехме, допълни той.

Ще бъде направен анализ на числата и тогава ще се вземе решение как да се постъпи с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда, категоричен е министърът.

"Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа", категоричен е министър Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков