МЗ актуализира списъка на държавите по цветови зони

OFFNews 17 декември 2021 в 12:07 1563 0

Здравното министерство актуализира списъка на държавите по цветови зони, с който се определят и противоепидемичните мерки за пристигащите от тях. От 20 декември, понеделник в червената зона влизат Франция, Йордания, Гренландия и Фарьорските острови.

Според заповедта на здравния министър за мерките на идващите от червена зона на територията на страната се допускат само лица, които представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, или на отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизане в страната PCR-тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ. Хората, които не представят някой от посочените документи, се поставят под карантина за 10 дни, от която могат да се освободят, ако представят отрицателен PCR тест.

Също от понеделник в оранжевата зона влизат Испания, Малта, Швеция, Сърбия, Черна гора и Украйна. Лицата, пристигащи от тези държави се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. Тази, което не представят нито един от посочените документи се поставят под карантина за 10 дни.

Поставеното под карантина лице може да направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Пълният списък на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков