Няма кой да лекува коронавирус в карловската болница

Областният управител Дани Каназирева поиска оставката на шефа на лечебното заведение

OFFNews 09 ноември 2020 в 10:36 2702 0

В инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово липсва персонал, болните се обслужват от единствения инфекционист д-р Анета Милушева, а старшата сестра се готви да напусне. 29 са пациентите с коронавирусна инфекция в отделението, а сред тях са и анестезиологът на болницата и заместник-кметът Стойо Карагенски, съобщи БНР.

Заради критичната ситуация областният управител и председател на кризисния щаб Дани Каназирева поиска шефът на болницата д-р Христо Пелев да бъде отстранен от ръководния пост.

Според д-р Милушева проблемите в болницата в Карлово не са от вчера, не са кадрови, а липса на мениджмънт и комуникация между управителя д-р Пелев и персонала. Управителят на болницата обясни, че лекари има, но те не желаят да работят само в COVID отделението.

"Нямаме човешки ресурс, който да обгрижва и да лекува такъв брой пациенти", каза д-р Милушева и посочи, че е подала заявление на 2-ри ноември за преназначаване от началник на ординатор, което е и предизвестие, ако не бъде изпълнено - ще напусне болницата. Тя обясни, че има заповед за разкриване на още 31 легла към съществуващите 10 легла на инфекциозното отделение, плюс 6 интензивни.

"Имаме разкрити 6 интензивни легла за лечение, които на практика ги няма. За мен е огромен стрес и отговорност, когато някой болен се влоши и трябва да бъде преместен на такова интензивно легло, да бъде преместен в Пловдив, но за да бъде извозен с линейка там, трябва да има уговорено конкретно легло в конкретна болница. Това е огромен залог с човешки живот, аз съм в безизходица", сподели тя и посочи, че вече интензивните легла в пловдивските болници са заети.

Председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров заяви, че има тежък проблем с кадрите в болницата:

"Трябва да се обединят усилията на всички лекари в болницата, за да може да се реши проблемът с недостига на кадри. На срещата с областния управител Дани Каназирева стигнахме до решението тежките случаи да бъдат извозвани в болници в Пловдив".

Той подчерта, че предстои общинското ръководство да излезе с решение за поисканата оставка на д-р Христо Пелев от областния управител:

"Това решение трябва да бъде добре обмислено, защото в този момент всеки един кадър в здравната система ни е необходим. Да не се случи така, че да създадем по-голям проблем в болницата".

Тодоров посочи, че очакват в болницата да бъдат изпратени двама студенти по медицина в 6 курс - стажанти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков