Осигуриха липсващото лекарство за контрол на кръвната захар

OFFNews 13 март 2023 в 12:25 1605 0

Ozempic

Снимка Скрийншот

Министерство на здравеопазването

27 650 опаковки Ozempic са осигурени за българските пациенти. Това количество от лекарствения продукт ще бъде налично в страната още в началото на следващата седмица - на 21 март, съобщиха от здравното министерство.

Това потвърждение е получил днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Ozempic е лекарствен продукт, прилаган за контрол на кръвната захар.

За очакван недостиг на медикамента компанията производител Novo Nordisk предупреди още през 2022 г. 

Като причина за изчерпването му беше посочено повишеното търсене на лекарството.

Търсене, надхвърлящо прогнозите, доведе до периодичен недостиг на Ozempic, който ще продължи и през 2023 г. Нарушението на доставките не е свързано по никакъв начин с проблеми в качеството или лекарствената безопасност. Най-учтиво молим за вашата подкрепа на пациентите, използващи Ozempic 0.25 mg, Ozempic 0.5 mg или Ozempic 1 mg, да бъде предписана друга подходяща налична на пазара алтернатива, апелираха от компанията.

От там отбелязват, че ненавременното информиране при недостиг на лекарствен продукт може да доведе до пропускане на необходими дози, което от своя страна да има клинични последствия, например хипергликемия.

Ozempic е показан за лечение на възрастни с недобре контролиран захарен диабет тип 2 като допълнение към диета и упражнения: като монотерапия, когато метформин се счита за неподходящ поради непоносимост или противопоказания, или като допълнение към други лекарствени продукти за лечение на диабет. У нас недостиг на медикамента има от месеци, след като стана много популярен и за отслабване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки